VIJESTI / KARLOVAC

PUNA DVA STOLJEĆA

Katoličko groblje Dubovac ove godine obilježava 200 godina postojanja - i Karlovčani i turisti mogu ga upoznati na turističkoj ruti, u brošuri, knjizi

Katoličko groblje Dubovac ove godine obilježava 200 godina postojanja - i Karlovčani i turisti mogu ga upoznati na turističkoj ruti, u brošuri, knjizi

Jedno od najvećih karlovačkih grobalja, Katoličko groblje Dubovac ove godine bilježi 200 godina postojanja, a na to će prolaznike podsjetiti obljetnički plakat postavljen na zgradi mrtvačnice, prigodna brošura i knjiga, u kojima je objedinjena povijest i sadašnjost ovog povijesnog groblja.

Tehnička direktorica Zelenila Gordana Purgar kaže da je obilježavanje ove godišnjice nešto usporio koronavirus, ali groblje koje Zelenilo nastoji urediti da bude dostojno svih koji su na njemu pokopani i posjetitelja, ponovo će se moći obići uz stručnog vodiča.

- Naša obaveza, kao članice Rute starih europskih groblja, je da krajem ovog, početkom idućeg mjeseca, obilježimo tjedan događanja na grobljima i u sklopu toga ćemo složiti besplatnu turističku rutu obilaska groblja, a prema situaciji ćemo vidjeti  što će se od tih kulturnih događanja odraditi, kazala je Purgar.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Lani je Zelenilo, s Turističkom zajednicom grada i Udrugom turističkih vodiča „Bastion“ predstavilo novu turističku rutu,Kulturno umjetnička ruta“, po Katoličkom groblju Dubovac, a ona je, podsjetila je direktorica TZ-a Marina Burić, zainteresiranima i dalje na raspolaganju. Ne samo turistima, nego i Karlovčanima jer se njome željelo približiti arhitekturu groblja i vrlo vrijednu spomeničku baštinu širokom krugu ljudi.  

- Možda je baš ovo neobično vrijeme u kojem se nalazimo trenutak da naši sugrađani postanu turisti u svom vlastitom gradu, da istraže sve što on nudi, da naprave plan obilaska kako bi to i u nekoj drugoj destinaciji, naravno uključe i ovo mjesto, i istraže ga uz pomoć aplikacije Arthur samostalno ili uz pomoć turističkog vodiča, što najtoplije preporučam. Na taj način povećat ćemo osjećaj lokalnog ponosa i postati sigurno bolji domaćini jednom kad nam se vrate turisti, a nadam se da će to biti uskoro, izjavila je Burić.

U održavanje grobalja, podsjetio je Tomislav Vukelić, direktor Zelenila koj brine i upravlja karlovačkim grobljim, tvrtka svake godine ulaže značajna sredstva pa tako groblje Dubovac, između ostalog, ima novu ogradu, obnovljene staze, Kapelicu Svih Svetih, te kompoziciju na grobu Jordan, jedinstvenom primjeru arhitektonsko-skulpturalne alegorijske figuralne grupe na groblju.

- Slika nekog grada vidi se i u odnosu prema grobljima. U svojim programima imamo dva smjera kojima idemo: jedan je očuvanje kulturne baštine na grobljima, a u tom kontekstu je i 200. godina groblja na Dubovcu, drugi ona svakodnevna potreba osiguravanja grobnih mjesta i širenje naših grobalja. Osim groblja Jamadol, u ovoj godini ići će nabava proširenja groblja Hrnetić. U ovom trenutku imamo zadovoljene potrebe, ali obzirom na vrijeme koje dolazi i činjenicu da groblja koja jesu kulturna baština, groblje Dubovac nema više prostora za širenje, moramo tražiti nova rješenja, rekao je Mandić.

Izdvojeno


Reci što misliš!