VIJESTI / KARLOVAC

BABINA GORA U EUROPI

Sinčić „diže na noge” kolege u EU parlamentu i sudove: CGO Babina gora ponovit će sve greške - protiv toga borit ću se do kraja

Sinčić „diže na noge” kolege u EU parlamentu i sudove: CGO Babina gora ponovit će sve greške - protiv toga borit ću se do kraja

Dopis o Babinoj gori Sinčić šalje Europskom revizorskom sudu u Luxembourgu i kolegama i dužnosnicima EU parlamenta

- Od Europskog revizorskog suda u  Luxembourgu tražimo da ocijeni, procjeni, prosudi izgradnju Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Babina gora po dvije stavke: nenamjenskog trošenja sredstava iz Fonda za ruralni razvoj – potrošen je na izgradnju pristupne prometnice – te samoj lokaciji zbog tamošnjih izvora pitke vode, najavio je zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Vilibor Sinčić, na današnjoj pressici u Karlovcu slanje dopisa jednoj od sedam temeljnih institucija EU koja se bavi kontrolom potrošnje sredstava i svrsishodnošću projekta.

A to, po njegovim riječima, u karlovačkom projektu, kao i ostalim centrima za gospodarenje otpadom u zemlji, je potpuno pogrešno i zastarjelo, megalomanski, pogrešnih tehnologija.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Iz odgovora koje sam dobio od Kodosa, to je opća stihija, ne znaju što će proizvoditi, kome će i hoće li prodati... i to je ono što smo vidjeli na Marišćini i Kršljunu, greške koje su tamo već napravljene. Obećavali su prodat ćemo, smanjiti cijene građanima, a dogodilo se suprotno i dogodit će se i ovdje. Jer ista ekipa, otpadna mafija, gura sve centre za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj, imaju veze u Europi, preko Jaspersa koji hoće prodati svoje tehnologije u sve te centre, ustvrdio je Sinčić.

Slikovito to, ilustrirao je, izgleda ovako: „nama treba minibus, čak i kombi, za 10 ljudi, a oni rade autobuse s prikolicom za 100 ljudi”.

- Troškovi toga su ogromni, više stotina kuna porast će računi za smeće kad se svi ti troškovi prebace na vlasnike, a oni na korisnike. Pravilo EU je: ako neki projekt prelazi 1, 2 ili 3 posto kućnog budžeta kućanstava u tom kraju, to se ne financira. Europa ovdje isto ima velike grijehe, zašto je uopće ušla u projekte koji su evidentno nefunkcionalni, koji će biti nefunkcionalni. To su samo ekonomski aspekti, a tu su i ekološki: svi ti centri nalaze se na vodi, na izvorima. Naša dužnost je da se borimo protiv promašenih, zaostalih, propalih projekata kakav normalan svijet odbacuje i ismijava. Ovdje nema računice, tehnologije, ničega... jedina ideja je uvaliti to nekome, prodati i poslije nas baš briga, neka raja plaća! Zato smo ovdje, da tome stanemo na kraj. Dopis ide Europskom revizorskom sudu i namjeravam se boriti do samog kraja, ne samo protiv ovakvog centra Babina gora, nego protiv svih centara za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj, izjavio je Sinčić.

Pojasnio je da je po pravnoj proceduri prvi korak Europski revizorski sud, koji će o svemu dati svoje mišljenje, provjeriti ono što mu u dopisu navode, kao i dokumentaciju koju šalje, a onda sve to ide na Europsku komisiju.

Smatra da sve ono na što upozorava ima dovoljno elemenata zaustavit projekt izgradnje premda je EU dala novac za tu namjenu, a „svakako će se zapitati, ako do toga dođe, što mi to radimo, tko će to, u konačnici, platiti.

- Mogućnost da stane postoji ako se dovoljno osvijesti o čemu se ovdje radi: da će se dobiti nefunkcionalni projekti i novac EU biti potrošen na nešto što neće nikad funkcionirati. Zašto to funkcionira? Prije svega, zbog korupcije. Često, kad se obratite nekom europskom tijelu, oni to šalju nazad hrvatskima, koja znamo često kakva su. Zato to namjeravam dignuti na najvišu razinu, proširiti među što je više moguće zastupnika u EU parlamentu kako bi se zaustavila ova pošast. Nije ovo samo problem Hrvatske, imaju ga i Grčka, Rumnjska, sve novije članice, zaključio je Sinčić.

Izdvojeno


Reci što misliš!