VIJESTI / KARLOVAC

SVE POJASNILI

U Karlovačkoj županiji dnevno testirano 40-ak ljudi, ponavljaju se ako su granični ili različiti - kad zadnji oboljeli bude negativan, postajemo "koronafree"

U Karlovačkoj županiji dnevno testirano 40-ak ljudi, ponavljaju se ako su granični ili različiti - kad zadnji oboljeli bude negativan, postajemo

Drive in testiranje na koronavirus obavlja se ispred karlovačke Bolnice

- Testovi koje radimo na koronavirus su najnovija generacija testova, najbolje što smo u ovom trenutku mogli dobiti, s vrlo visokom preciznošću i specifičnošću. Kao i svaki drugi test, tako ni ovaj nije sto posto savršen i nekad se zna desiti da se zbog situacije u organizmu ili samog virusa testovi moraju ponoviti jer su granični, odnosno, neodređeni. Rješava se jednostavno, tako da se uzorci ponove. Testovi su osjetljivosti iznad 95 posto, u dijelu testova i 98 posto, ali 100-postotna osjetljivost, na žalost, ne postoji. Zato se zna desiti da kod određenog pacijenta uzorak moramo ponoviti, izjavila je  ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Jelica Magdić, pojašnjavajući što su granični rezultati.

A na koronavirus dnevno se testira 40-ak ljudi. Uzorci se šalju u Zagreb, a rezultati obično dolaze nazad u roku od 24 sata. Županijski stožer civilne zaštite svakodnevno izvještava o onima koji dođu do njegove pressice, najčešće je to u 11 sati, a Nacionalni stožer o onima koji pristignu do početka njegove, u 14 sati pa se zato ponekad događaju različiti rezultati, kao što je to bilo u subotu. Tada, podsjetimo, Županijski stožer nije imao podatak o jednom novom slučaju oboljenja u Karlovačkoj županiji, a Nacionalni stožer jest.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Testiranje se, pojasnio je ravnatelj Opće bolnice Karlovac dr. Ervin Jančić, obavlja po savjetu liječnika opće medicine, epidemiologa, dolasku iz inozemstva i pristupanju na veći operativni zahvat. Ovisno o rezultatu nalaza, testirana osoba ide na produženo liječenje, operativni zahvat ili se konstatira da nije zaražena.

Posljednje testiranje zadnje oboljele osobe u Karlovačkoj županiji bit će 27. svibnja. Naravno, ne bude li novih slučajeva zaraze, a njen nalaz negativan, Karlovačka županija će postati korona free.

Izdvojeno


Reci što misliš!