VIJESTI / KARLOVAC

PALI PRIHODI

Karlovački proračun "pada" na 362 milijuna - likvidnost nije upitna zbog ranijeg viška, ušteda, kredita i EU novca koji stiže sa zakašnjenjem

Karlovački proračun

Čak 30 milijuna kuna, od kojih 20 milijuna od poreza i prireza na dohodak, manje se slilo u gradski proračun zbog korona krize

No, zbog viška iz prethodnih godina od 8,9 milijuna kuna, od kojih 5,8 Grada, a 3,2 proračunskih korisnika, 5 milijuna koji za EU projekte nisu stigli lani, nego sada i beskamatnog kredita Ministarstva financija od 15 milijuna kuna, te uštedama u cijelom sustavu, rebalansom će gradski proračun biti smanjen nepunih 7 milijuna i iznositi 362 milijuna kuna.

Najavila je to na današnjoj pressici pročelnica Lidija Malović, predstavljajući prijedlog izmjena i dopuna proračuna o kojima će Gradsko vijeće raspravljati u četvrtak.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Manji prihodi, srećom, nisu utjecali na likvidnost gradskog proračuna.

- Za sada je situacija s likvidnošću pod kontrolom i uredno podmirujemo sve svoje obaveze, napomenula je Malović.

Brojke se, po riječima gradonačelnika Damira Mandića, poklapaju s procjenama od prije dva mjeseca. Već tada se Grad postavio šparno i štedljivo, ali nije odustao od velikih, ranije ugovorenih projekata, ponajprije onih sufinanciranih iz EU, poput energetske obnove javnih zgrada i komunalnog opremanja buduće poduzetničke zone u Gornjem Mekušju. Pri tom je „pojačao” izdvajanja za pomoć gospodarstvu i socijalno ugroženim građanima.

- Za gospodarstvenike i obrtnike osigurali smo 5 milijuna kuna, a i oni i mi smatramo da smo reagirali na vrijeme i za ono što je potrebno. Zbog mjera Vlade na Socijalni program nije bio toliki udar, ali svaki dan netko, na žalost,, ostane bez posla i ostavit ćemo novac za sljedeće mjesece. Dobro je što, ipak, ne ovisimo turizmu, nego prerađivačkoj industriji i velikim gospodarskim subjektima, a to nam pruža stabilnost, ocijenio je Mandić.

No, novi rebalans proračuna vjerojatno će biti potreban već u rujnu ili listopadu.

- Želja nam je da ovaj poprilično šparan, štedljiv, konzervativan pristup u konačnici ne bude takav, ali vidjet ćemo što će se događati, zaključio je Mandić.

Izdvojeno


Reci što misliš!