VIJESTI / KARLOVAC

SUFINANCIRANJE

Gubitke vode u sustavu u Vodovodu žele smanjiti i snižavanjem tlaka - novi trošak za stanare nebodera je kupnja pumpi

Gubitke vode u sustavu u Vodovodu žele smanjiti i snižavanjem tlaka - novi trošak za stanare nebodera je kupnja pumpi
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Takve stanice u zgradama su postojale, ali nisu održavane i više nisu u funkciji

Zbog optimizacije tlaka, a time i smanjenja kvarova u vodoopskrbnom sustavu Karlovca, Grad će sufinancirati nabavu i ugradnju stanica za podizanje tlaka u zgradama s 11 i više katova.

Najavljeno je to na današnjoj pressici na kojoj je direktorica Vodovoda i kanalizacije Katarina Malenica kazala kako su 23 takve zgrade u gradu. Podsjetimo, Vodovod je naumio smanjiti tlak u cijevima, pa bi tako visoke zgrade mogle imati probleme s vodoopskrbom. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Da bi se tlak smanjio sa 6 na 4,5 bara, bitan preduvjet je izgraditi stanice za podizanje tlaka u visokim zgradama. Stanice su dio interne instalacije zgrada, one su nekad i postojale, ali godinama nisu održavane, te sada nisu u funkciji i treba ih obnoviti, kazala je Malenica, pojasnivši da su vlasništvo suvlasnika zgrade i ViK u njih nije smio investirati.

Nisu ni sami suvlasnici, no Grad će im ipak pomoći pa s 250.000 kuna sufinancirati njihovu nabavu. Sredstva će biti dodjeljivana javnim natječajem, otvorenim do 25. lipnja, svim zgradama koje ispune tražene uvjete, među kojima i minimalno polovicu potpisa suvlasnika zgrade. Koliki će im iznos biti dodjeljivan, ovisit će o broju zgrada koje zatraže sufinanciranje, ali može biti 50 posto ukupne investicije.   

Pročelnica Ana Hranilović Trubić, odgovorivši kako  ne smatra da Grad ovim, u stvari, ne financira nečiji nemar u održavanju nekad postojećih stanica,  najavila je da će zgradama sredstva biti isplaćena najkasnije do 30. studenog, a ugovori o sufinanciranju potpisani do 25. srpnja.

Osim ovog načina za smanjenje gubitaka vode u vodoopskrbnom sustavu grada, koji sufinanciraju i Hrvatske vode, te već realiziranih investicija, ViK će, po riječima direktorice, krnuti i u otklanjanje kvarova u DMA zonama. 40 ih je, na Gazi, Baniji, Novom Centru, Zvijezdi i Rakovcu, a za to će biti izdvojeno 366.000 kuna.

Mnoge starije visoke zgrade su nekad i imale stanice i pumpe no zanimljivo, više ih nemaju. Kako su i kada nestale - kod većine se ne zna?!

Izdvojeno


Reci što misliš!