VIJESTI / KARLOVAC

SLUČAJ ZVIJEZDA

Čak 77 posto derutnih zgrada u karlovačkoj jezgri je u privatnom vlasništvu - ako ih ne sruše ili ne zaštite prolaznike to će učiniti Grad i poslati vlasnicima račun

Čak 77 posto derutnih zgrada u karlovačkoj jezgri je u privatnom vlasništvu - ako ih ne sruše ili ne zaštite prolaznike to će učiniti Grad i poslati vlasnicima račun

Ruševne zgrade karlovačke, bar je tako najavljeno, bit će i zasebna tema Gradskog vijeća

Koliko god druge zgrade bile lijepe, one ruševne, posebno u karlovačkoj Zvijezdi, nagrđuju cijelu sliku pa svako malo budu i tema razgovora i obećanja. O njima će se, rečeno je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, raspravljati i na posebnoj, tematskoj sjednici, ali hoće li ona donijeti kakvo rješenje ili samo povrditi ono što svi znamo, trebali bismo doznati uskoro.

Tako se poznato, po posljednjim službenim podacima iz 2018., da su u Zvijezdi 252 objekta, od kojih 175 ili 77 posto u privatnom vlasništvu. U javnom vlasništvu su 44 zgrade odnosno 19 posto, dok su crkve vlasnici njih 4 posto.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Republika Hrvatska u vlasništvu ima 21 objekt u Zvijezdi, Karlovačka županija 4, a Grad Karlovac 20. Podaci su podložni promjenama s obzirom na darovnice od strane RH te s obzirom na projektne aktivnosti, kažu nam u Gradu.

Budući je većina zgrada u privatnom vlasništvu, a neke od njih u kritičnom, ruševnom stanju, kada se to utvrdi, vlasnicima je na izbor: ukloniti ih sami ili platiti kad to Grad učini.

- U posljednje dvije godine napravljena je baza podataka s ruševnim i opasnim objektima. Temeljem ovlasti danih Zakonom o građevinskoj inspekciji, Komunalno redarstvo je provelo niz postupaka kojima je vlasnicima naređeno otklanjanje oštećenja pročelja ili pokrova zbog kojih postoji opasnost za zdravlje ili život ljudi. (primjerice I. Banjavčića 26, F.Prešerna 7, J. Kraša 2, S. Radića 10, Lj. Gaja 16, D. Jarnević 1, P.Preradovića 2 itd). Po pitanju uklanjanja ruševina, Grad Karlovac je kontinuirano u komunikaciji s Građevinskom inspekcijom i Konzervatorskim odjelom u Karlovcu.

Tako je definirano da se za zgrade koje su upisane u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske ili koje se nalaze u kulturno-povijesnoj cjelini ili koja se nalazi na arheološkom nalazištu, nakon utvrđivanja vlasništva, zatraži od Konzervatorskog odjela suglasnost za izdavanje Rješenja o uklanjanju i ono se šalje vlasnicima.

Ukoliko vlasnik ne postupi po Rješenju i ne ukloni ruševinu u zadanom roku, provodi se upravni postupak i Grad Karlovac putem treće osobe vrši uklanjanje, a vlasnike se obavještava da će Grad izvršiti uklanjanje na njihov trošak. Nakon izvedenog uklanjanja izdaje se Rješenje o troškovima i dostavlja vlasnicima, pojašnjavaju u Gradu.

Odnosi se to samo na ruševine, za oštećenja je postupak drugačiji.

- Za uklanjanje oštećenja je sve propisano zakonom, tada Grad uklanja samo ono što predstavlja opasnost, a vlasnici popravljaju, napominju u gradskoj upravi.

Nije im, naravno, u interesu samo rušiti pa vlasnicima u obnovi zgrada – jer većina bi ih rado uredila ono što ima da ih u tome ne priječi nedostatak novca – nastoje pomoći na različite načine.

- Nakon četiri godine, Grad je raspisao javni poziv za sufinanciranje statičke sanacije objekata, krovišta i pročelja, te izmjene stolarije. Uz tu fizičku revitalizaciju sukladno Planu upravljanja Zvijezdom, provodi se i društvena revitalizacija u smislu organiziranja raznih manifestacija i događanja, a također provodimo i gospodarsku revitalizaciju kroz razne mjere (smanjena komunalna naknada, poticajne mjere za parkiranje i ostalo).

Za nekretnine u kulturno-povijesnoj urbanističkoj cjelini Odlukom o komunalnoj naknadi privremeno je oslobođeno plaćanje komunalne naknade u djelomičnom iznosu od 50 % u razdoblju od 1.1.2019. do 31.12.2024. godine, osim za poslovne prostore u kojima se obavljaju djelatnosti banaka, osiguranja, pošta i telekomunikacija, igara na sreću, noćnih i disko klubova i barova.

Tako će primjerice vlasnik kuće jednake kvadrature u Zvijezdi (unutar šančeva) i vlasnik kuće u Grabriku platiti komunalnu naknadu 50 % manju zbog spomenutog smanjenja tijekom roka od 6 godina. Na cijelom području grada se za ruševne objekte ne obračunava komunalna naknada jer nisu u funkcionalnom stanju, podsjećaju u Gradu.

Dodaju da su objekti u javnom vlasništvu nosioci projekata obnove „pa su tako znatna ulaganja i projekti učinjeni na zgradi Gradske uprave i Veleučilišta, Oružani, Franjevačkom samostanu, objektima Eparhije, a veliki projekt obnove komunalne infrastrukture također je dio revitalizacije Zvijezde kojim će se unaprijediti osnovni životni uvjeti stanovnika ovog dijela grada”.

Dodajemo:  ne samo njih, svih koji tamo rade ili u najstariji dio grada dolaze. Jer cilj cjelokupne revitalizacije, toliko puta ponavljan, a i dalje skoro jednako udaljen je: vratiti život u Zvijezdu.

Izdvojeno


Reci što misliš!