VIJESTI / KARLOVAC

predsjednik u karlovcu

Milanović: Žao mi je što su iznimke, ali, uz Plivu, jedino je HS Produkt postigao ovakav svjetski uspjeh. Bez ikakve pomoći države

Milanović: Žao mi je što su iznimke, ali, uz Plivu, jedino je HS Produkt postigao ovakav svjetski uspjeh. Bez ikakve pomoći države

Nakon što je nedavno posjetio PPK, predsjednik RH danas je ponovo došao u Karlovac, ovaj put u HS Produkt

Nakon što se pojavio pred novinarima sat kasnije no što je bilo najavljeno - iako je u tvornici bio - na opasku novinara da nisu bili u obilasku pa ne znaju je li bio na streljani, pucao... predsjednik RH Zoran Milanović našalio se: "Tvorničke tajne" i otkrio da u HS Produktu, najvećoj i najpoznatijoj karlovačkoj tvornici koja proizvodi oružje, nije pucao.

- To je trash, nije to moj posao. Nije da nisam poželio, ali neću. A puške ste vidjeli na hrvatskim vojnicima, više puta, neki dan povodom Dana Hrvatske vojske, nosi ih i Počasna bojna, to je hrvatski proizvod. Ova tvornica, u kojoj nisam prvi put, proizvodi ubojna sredstva - neki će podići obrve zbog toga, ali i Švedska prodaje ogromne količine naoružanja - ovo je, uz Sumamed, azitromicin, koji je ogroman, globalan proizvod hrvatske pameti, znanja, industrije, laboratorija, možda druga stvar po uspješnosti i plasmanu na najzahtjevnija tržišta, američko. Proizvodi ove tvornice, konkretno pištolji, su u slobodnoj prodaji u SAD-u kao vjerojatno najuspješniji proizvod svjetski. To je primjer razvoja firme koja nije ogromna po prometu, ali je ogromna po dobiti, gdje je, bez ikakve pomoći države, praktično kroz 30 godina, nastao brend za koji svatko u svijetu tko se bavi ovim zna. To su ogromni uspjesi, marža, prodaja... bez ikakve državne intervencije. To je još jedino Pliva uspjela, prije puno godina. Na žalost, nitko drugi. Sofisticiran im je proizvod, sofisticiraniji od većine lijekova, osim novih lijekova, izjavio je Milanović, dodavši da zbog automatizacije u HS Produktu, na žalost, ne radi puno ljudi, ali zbog dobiti, poreza koje tvrtka uplaćuje, društvo ima itekako koristi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Odgovarajući na pitanje je li još opcija ideja najavljena prije nekoliko godina o gradnji tvornice tvornice streljiva u suradnji s HS Produktom, rekao je da o tome ne može govoriti jer o tome ne odlučuje.

- Bilo bi dobro, ali nekada možda nije potrebno proizvoditi sve. Ovo je primjer tvornice u kojoj su sve komponente uvozne, ali u konačnom proizvodu čine samo 12-13 posto inputa, ostalo je rad, kapital, neki drugi troškovi i profit je velik. I njima se isplati više uvoziti neke stvari, nego da se proizvode u Hrvatskoj ako imaš dovoljno znanja i pameti da to na kraju sklopiš u visoko profitabilan proivod; to je pamet, tako se Japan razvija: nemaju resurse, a rade milijarde profita na svojoj pameti i sposobnosti organizacije. Oni streljivo kupuju od najboljih svjetskih proizvođača, naša vojska iz nekoliko izvora. To nisu veliki obujmi, volumeni proizvodnje, odgovorio je Milanović.

Upitan zalaže li se za to da hrvatski vojnici i policajci u potpunosti budu naoružani hrvatskim proizvodom, rekao je da je to već tako.

- Mada još ima starog oružja, ali sve što ulazi novo je naše, hrvatski proizvod, u Europi svega nekoliko država to radi: Belgija, Njemačka, Italija... hrvatska puška se prodaje u svijetu, u desecima tisuća komada. To je stvarno nešto i sve je ovo napravljeno bez hrvatske države; dapače, vlasnici su 2011. završili u pritvoru pa pušteni, prisjetio se Milanović.

Ne zna koji je razlog da u ovu karlovačku tvornicu rado dolaze svi premijeri i predsjednici, ali je on, dok je bio premijer, u HS Produkt dolazio jer je jako uspješna tvrtka.

- Sjećam se svojih razgovora sa stručnjacima prije skoro 30 godina, kad su mi objašnjavali da je razvoj nečeg ovakvog u Hrvatskoj nemoguć, istovremeno držeći palčeve da se tako nešto dogodi, ali razmišljali su racionalno, ovo je djelovalo kao nešto nemoguće. Vlasnici i menadžeri su ovdje razmišljali „izvan kutije”, tako se dođe do uspjeha. Žao mi je što je ovaj uspjeh iznimka, zaključio je Milanović.

Izdvojeno


Reci što misliš!