VIJESTI / KARLOVAC

OBNOVA

Deset zaštićenih zgrada u Karlovcu bit će obnovljene i iz spomeničke rente - sve prijavljene nisu prošle zbog "papira" i - dugova

Deset zaštićenih zgrada u Karlovcu bit će obnovljene i iz spomeničke rente - sve prijavljene nisu prošle zbog

Grad je za sufinanciranje obnove objekata spomeničke baštine izdvojio 309.000 kuna

- Obzirom da Grad sufinancira do 50 posto ukupnog iznosa, nadamo se da će ovo biti poticaj vlasnicima za daljnja ulaganja u objekte u zaštićenoj zoni, kazao je Marinko Pleskina, voditelj Odsjeka za kulturu i kulturnu baštinu, govoreći o dodjeli sredstava za očuvanje i obnovu objekata spomeničke baštine.

Na natječaj koji je Grad objavio u siječnju pristiglo je 20 prijava vlasnika takvih zaštićenih objekata, ali je sufinanciranje odobreno za 10. Preostali su odbijeni, pojasnio je Pleskina, jer nisu dostavljene na vrijeme, imale su nepotpunu dokumentaciju ili - nepodmirenja dugovanja prema gradskim tvrtkama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Od 10 odobrenih - 8 u Zvijezdi, preostali u drugim zaštićenim dijelovima grada - za koje je izdvojeno 309.000 kuna, dobit će od 7.000 do 160.000 kuna i to za zamjenu stolarije, statičku sanaciju, izmjenu krovišta i obnovu pročelja. Taj je novac dio od 780.000 kuna, koliko je lani prikupljeno od 500-njak obveznika plaćanja spomeničke rente, ali ove će godine prihodi od nje biti niži.

- Računi obveznicima će biti 1/3 manji jer se zbog COVID-19 četiri mjeseca spomenička renta ne naplaćuje, pojasnio je Pleskina, precizirajući da oni koji obavljaju gospodarsku djelatnost u zaštićenim prostorima plaćaju od kune do četiri po četvornom metru.

Od prikupljenih sredstava, 60 posto ostaje Gradu za ulaganja u spomeničku i kulturnu baštinu, a 40 posto ide u državni proračun.

Izdvojeno


Reci što misliš!