VIJESTI / KARLOVAC

Lakše s eu novcem

Karlovac ugovorio EU projekata za više od 500 milijuna kuna – već u realizaciji za 120 milijuna, slijedi Aglomeracija, Edison, obnova vrelovoda...

Karlovac ugovorio EU projekata za više od 500 milijuna kuna – već u realizaciji za 120 milijuna, slijedi Aglomeracija, Edison, obnova vrelovoda...
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U Gradu tvrde da su spremni i projekti za novu financijsku perspektivu, 2021-2027

Da je mnoge projekte lakše ostvariti pomoću EU novca, i to nepovratnog, Karlovac je, čini se, napokon shvatio pa ih uspio ugovoriti „teške” više od 500 milijuna kuna, štoviše, gotovo trećinu već i provodi, a priprema i nove, za sljedeće financijsko razdoblje.

Ponovio je to gradonačelnik Damir Mandić i za rođendan Karlovca, a iz Grada nam, odgovorivši na upit, precizirali o kojim se sve projektima radi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Uz ugovor za Aglomeraciju Karlovac – Duga Resa, vrijedan 420 milijuna kuna, s ugovorima za vrelovode (preko 50 milijuna, s Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova se i dalje pregovara za dodatna financijska sredstva) i kino Edison (osigurana sredstva od 30 milijuna kuna), Karlovac ima ugovoreno više od 500 milijuna europskog novca, a trenutačno je u provedbi 120 milijuna kuna vrijednih europskih projekata. Radi se o projektima poput izgradnje Dječjeg vrtića i jaslica Mahićno, Pomažem sebi – pomažem drugima, P.S. Pokreni se, Učimo, radimo, živimo, Susret s rijekom, projektima koji su vezani za energetsku učinkovitost javnih zgrada, projekti vezani za promet – Izrada studije izvodljivosti za projekt Prilagodba infrastrukture na relaciji Zagreb – Karlovac, WIFI4EU, FORTITUDE. U sklopu ITU mehanizma zaživit će i projekt Experience centra Nikola Tesla, koji je pokrenula Karlovačka županija, a Grad Karlovac preuzeo obavezu osiguranja sredstava, naveli su u gradskoj upravi.

Dodali su i kako je Grad projekte pripremio i za novo (EU) financijsko razdoblje, od 2021. do 2027.

- Geotermalni izvori (zelena energija - grijanje, poljoprivreda, turizam), poduzetnički akcelerator, KOD - projekt integriranog javnog prijevoza Karlovca, Duge Rese i Ozlja (električni autobusi, uređenje prometne inftastrukture, smart city rješenja), uređenje javnih sadržaja u Vojarni Luščić. Pred nama su veliki izazovi u sklopu projekta Aglomeracije Karlovac – Duga Resa i ITU mehanizma, ali urbanističkih planova prostora ŠRC Korana i prostora bivše vojarne Luščić. Vojarna Luščić je posebna vrijednost u razvojnom smislu jer imamo prigodu u njoj urediti potrebne javne sadržaje za naš grad poput poduzetničkog akceleratora, dodatnog vrtića i škole. Sve su to značajni razvojni projekti čiji nas počeci realizacije očekuju vrlo brzo. Ti projekti svakako će odrediti jedan novi razvojni smjer Karlovca i vjerujemo kako će Karlovac dodatno ojačati i u gospodarskom i u turističko – društvenom smislu, zaključili su.

Izdvojeno


Reci što misliš!