VIJESTI / KARLOVAC

REFORMA NA POMOLU?

Gradonačelnik Karlovca o najavljenoj reformi lokalne samouprave: O strateškim temama građani bi trebali odlučivati putem e-referenduma

Gradonačelnik Karlovca o najavljenoj reformi lokalne samouprave: O strateškim temama građani bi trebali odlučivati putem e-referenduma
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Mandić zagovara značajnije promjene u financiranju lokalnih jedinica, uvođenju sustava nagrađivanja i platnih razreda te sveobuhvatnu digitalizaciju sustava.

Na tragu programa kojeg su Andrej Plenković i HDZ predstavili prije ovih parlamentarnih izbora te na temelju istog dobili povjerenje većine građana Hrvatske, prema gradonačelniku grada Karlovca Damiru Mandiću, stvorili su se stvarni uvjeti kako bi se, prije svega u kontekstu održivosti i funkcionalnosti, pristupilo reformi lokalne samouprave.

Osim političke pozadine, gradonačelnik Mandić ključnim ističe i činjenicu kako je Hrvatska očito ušla u novu fazu članstva u Europskoj uniji, te samim time je reforma lokalne samouprave uvjet bez kojeg će se jako teško ispuniti ciljevi postavljeni prilikom pristupanja u članstvu. No, reforma prije svega, kaže nam Mandić, mora ispunjavati kriterij samoodrživosti, učinkovitosti i funkcionalnosti, te je sasvim logičan prijedlog koji ide u smjeru smanjenja broja dužnosnika i članova predstavničkih tijela.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Govoreći o samoodrživosti, upravo je grad Karlovac najbolji primjer po pitanju nelogičnosti sadašnjeg stanja. Naime, na godišnjoj razini, radi stupnja razvijenosti, skoro 20 milijuna kuna poreza, kojeg uplaćuju građani grada Karlovca, uplaćuje se u nacionalni fond izravnanja iz kojeg se „pomažu“ općine i gradovi slabijeg financijskog kapaciteta. S druge strane, naknade karlovačkim gradskim vijećnicima od 328 kuna po održanoj sjednici su među najmanjima u državi. Osobno, ako okolnosti dozvoljavaju držim da taj iznos može biti i veći, jer svi karlovački gradski vijećnici doprinose svome gradu. Ako tome nadodamo da sama gradska uprava na godišnjoj razini za plaće izdvaja 10% izvornih prihoda, a sadašnjim zakonom je dopušteno 20% očigledno je da su oni koji kontroliraju svoje troškove na neki način „žrtve“ neujednačenosti trenutnih osnovnih kriterija funkcioniranja lokalne samouprave. Naravno da sam uvijek za to da „jači“ pomažu „slabe“, ali s transparentnim i mjerljivim kriterijima. U konačnici i država preko Hrvatskih voda i Hrvatskih cesta u Karlovcu provodi projekte s državnim novcem, ističe gradonačelnik Mandić.

Osim najavljenih administrativno – formalnih promjena gradonačelnik Mandić smatra nužnim pristupiti i jasnoj decentralizaciji financijskih sredstava. Pogotovo uzimajući u obzir da, kao u slučaju grada Karlovca, pred sobom ima dugo razdoblje mnogobrojnih projekata s velikim iznosima europskih sredstava za koje mora osigurati sufinanciranje. Prema tome, u najmanju ruku je nelogično, pa i nepravedno, smatra Mandić, da Grad mora dizati kredite kako bi sufinancirao svoje projekte, a da gradski novac mora odlaziti pojedinim općinama i gradovima čiji vijećnici i dužnosnici imaju veće naknade od karlovačkih.

- Uz decentralizaciju financijskih sredstva potrebno je pod hitno uspostaviti jasan sustav nagrađivanja, ali i sankcioniranja unutar javnih sustava kako to ne bi ostalo samo diskrecijsko pravo rukovoditelja ili gradonačelnika, kao i reformu sustava koeficijenata, odnosno jasnog definiranja platnih razreda, navodi Mandić te dodaje.

- Nalazimo se u vremenu kad je nužno provesti analizu poslovnih procesa utemeljenu na novim zakonskim osnovama i digitalizaciji sustava te osvijestiti da javni poslovi „vape“ za ljudima s novim specifičnim strukama i kompetencijama, kako tehničkih znanja tako i društveno-humanističkih usmjerenja. Ako znamo da konkretno za naš grad dolazi vrijeme zelene energije, ekološki određenih projekata, posebnih prometnih rješenja, smart city projekata, urbanističkih planova, programa koji su usmjereni na specifične ranjive skupine u društvu, moramo zadržati s adekvatnom plaćom postojeće stručnjake, a ima ih, kao i privući nove. Naravno da je socijalni dijalog nužan i da bez njega neće biti moguće provesti ove reforme, ali čini mi se da je vrijeme da svi zajedno krenemo usklađivati pozicije održivosti i socijalne osjetljivosti.

Ključnim smatra i digitalizaciju sustava, kako onog državnog tako i lokalnog, što će ujedno pridonijeti racionalizaciji upravljanja i zapošljavanja. No, Mandić, čini se, ide i korak dalje.

- Ovdje je nužno razmišljati o zakonskom uvođenju mogućnosti gradskog referenduma putem digitalnih platformi. Na taj način bi o određenim strateškim temama, bilo komunalnim bilo društvenim, mogli dobiti čak i obvezujuće mišljenje građana. Pogotovo je to važno u nadolazećem razdoblju kad će promjene i razvoj biti kudikamo brži, a samim tim odluke kompleksnije. Jednako tako smatram da bi bilo dobro uvesti mogućnost preferencijalnog glasovanja i na lokalnoj razini kako bi politiku i javne poslove učinili atraktivnijima, kako onima koji se bave politikom u stranačkom kontekstu tako i građanima, koji birajući određene osobe na listama mogu usmjeravati specifične politike svoje stranke, ali i grada, zaključio je gradonačelnik. 

Izdvojeno


Reci što misliš!