VIJESTI / KARLOVAC

GRADSKA BLAGAJNA

Unatoč koronakrizi proračun Grada Karlovca za 2021. veći od ovogodišnjeg! Penje se na skoro 393 milijuna kuna

Unatoč koronakrizi proračun Grada Karlovca za 2021. veći od ovogodišnjeg! Penje se na skoro 393 milijuna kuna

Grad je, kako to zakon i propisuje, počeo pripreme za izradu novog proračuna

Karlovački proračun za 2021., korona krizi usprkos, bit će, bar po sadašnjim najavama, i veći od ovogodišnjeg: 392,7 milijuna kuna. Ovogodišnji je, nakon posljednjeg rebalansa, 362,5 milijuna.

Grad Karlovac je, naime, kako to zakon i propisuje, započeo pripreme za izradu proračuna za 2021. godinu i projekcije za razdoblje 2022 - 2023., a u tome mogu sudjelovati i svi subjekti koji se na bilo koji direktan ili indirektan način financiraju ili sufinanciraju iz gradskog proračuna. Svoje prijedloge za uvrštavanje u proračun, s iznosima sredstava i argumentiranim obrazloženjem potrebnih sredstava, moraju dostaviti u prvih 15 dana rujna u nadležni upravni odjel Grada Karlovca.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

A u Gradu, podsjetivši da je za ovu godinu proračun prvotno iznosio 369,3 milijuna kuna, za projekte komunalne i društvene infrastrukture, promet, školstvo i predškolski odgoj, vatrogastvo, kulturu, poticanje poduzetništva, turizma i poljoprivrede... pa iako je epidemija korona virusa uzrokovala poremećaje i smanjila prihode, ipak je osiguran novac za zdravstvenu zaštitu i očuvanje radnih mjesta i pomoć gospodarstvu.

- Stoga smo u tijeku trajanja tzv. lockdowna pripremili prvi rebalans proračuna kojim su prihodi proračuna Grada smanjeni za oko 7 milijuna kuna, ali je i promijenjena struktura rashoda proračuna koji iznosi 362,5 milijuna kuna. U pomoć je priskočilo i Ministarstvo financija plasmanom beskamatnog kredita s rokom otplate na dvije godine kojim nam je omogućeno lakše poslovanje u tim kritičnim mjesecima. Nešto poboljšana situacija s prihodima u II polugodištu odraziti će se na donošenje izmjena i dopuna proračuna u narednim mjesecima, a projekti koji su započeti, moraju se dovršiti i za iste će se osigurati neophodna financijska sredstva, kažu u Gradu.

Dodaju kako u tim okolnosima, uz neizvjesnu situaciju s epidemijom u jesenskim i zimskim mjesecima počinju pripreme za donošenje proračuna za narednu godinu i projekcije za još dvije godine.

- Ministarstvo financija najavilo je još jednu poreznu reformu kroz snižavanje stopa poreza na dohodak, koja će utjecati na povećanje osobnih primanja zaposlenih, ali i na smanjenje prihoda proračuna Grada Karlovca. Naše procjene prihoda proračuna za narednu godinu ipak su vrlo optimistične i procjenjuju se na 392,7 mil. kn pri čemu bi izvorni prihodi proračuna iznosili oko 195 mil. kn dok se druga polovica prihoda odnosi na primitke iz EU fondova i nacionalnih sredstava, te prihoda od zaduživanja, napominju iz Grada.

Poručuju da će proračunom biti osigurana sredstva za nesmetano poslovanje svih djelatnosti u nadležnosti Grada: osnovnog školstva i predškolskog odgoja, kulture, sporta, socijale, društvene nadgradnje, vatrogastva, održavanja i gradnje komunalne infrastrukture, ali u njemu mora biti "i za velike i važne projekte sufinancirane sredstvima EU fondova", te "druge ambiciozne programe za koje Grad mora pronaći vlastite snage za financiranje".

- Proračunska sredstva su ograničena, te će i u ovom proračunskom razdoblju biti neophodno odrediti prioritete financiranja kako bi se ostvarila najveća moguća korist za sve građane grada Karlovca kao krajnje korisnike gradskog proračuna, zaključuju u Gradu.

Izdvojeno


Reci što misliš!