VIJESTI / KARLOVAC

ITU I EU FONDOVI

Karlovac željno čeka EU natječaje: Osim Edisona, vrelovoda, Tesle, spremni "papiri" za Sportsku, Hrvatski, Stari plac "teški" desetke milijuna kuna

Karlovac željno čeka EU natječaje: Osim Edisona, vrelovoda, Tesle, spremni

Za Teslu, Edison i zamjenu vrelovoda natječaji bi trebali biti objavljeni do kraja godine

Osim već znanih projekata obnove Kina Edison, rekonstrukcije vrelovoda i dovršetka Tesle, za koje Karlovac očekuje novac iz ITU mehanizma, u novoj financijskoj perspektivi nada se i novcu za Sportsku dvoranu, Hrvatski dom, Stari plac, ali i geotermalne izvore, bivšu vojarnu Luščić, institut za slatkovodno ribarstvo. Svi su ti projekti vrijedni desetke milijuna kuna, a u Gradu priželjkuju bar 85 posto europskog novca.

Najprije bi na red trebala doći tri; spremni su za povlačenje novca iz ITU mehanizma u ovoj financijskoj perspektivi koja je na samom kraju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Iz ove financijske perspektive Grad Karlovac odmah će aplicirati tri ključna projekta za koje se očekuje otvaranje natječaja do kraja 2020. godine, te početak provedbe u prvoj polovici 2021. godine, kazali su nam u Gradu.

To su Kino Edison, vrijednosti 35 milijuna kuna, izmjena vrelovoda i spajanje na geotermalne izvore, vrijedni 160, te Experience Centar Nikola Tesla, 42 milijuna kuna. Grad planira dobiti bar 85 posto iznosa po svakom projektu.

Koliko će sufinanciranje iz EU fondova biti u novoj financijskoj perspektivi, još se ne zna, no projekti su spremni za prijavu i čekaju otvaranje natječaja.

- Među mnogim projektima iz ITU mehanizma u perspektivi 2021. – 2027. godine za provedbu su odmah spremni: energetska obnova školske sportske dvorane Mladost, vrijednosti 17,500.000 kuna, rekonstrukcija i dogradnja Hrvatskog doma, vrijednosti 20,000.000, obnova i uređenje Trga bana Josipa Jelačića vrijednosti 35,000.000, te integrirani projekt rješavanja prometnih pitanja, izgradnja podzemne garaže, uređenja mostova, uvođenje zelenih autobusa i povezivanja Karlovca, Ozlja i Duga Rese nazvan po prvim slovima gradova KOD promet čiji iznos je trenutno u raspravi i koordinaciji s ostala dva ITU grada, naveli su u karlovačkoj gradskoj upravi.

Karlovac priprema i velike razvojne projekte koji će biti spremni za financiranje iz drugih EU poziva, te novog Mehanizma za oporavak i otpornost, a u skladu su s Europskim zelenim planom.

- Među mnogima valja istaknuti veliki razvojni projekt geotermalnih izvora koji je integrirao grijanje građana, proizvodnju hrane te turizam (izgradnja bazena), uređenje Gajeve 20 kroz izgradnju instituta za slatkovodno ribarstvo radnog naziva „Riječni ribar“, uređenje prostora bivše vojarne Luščić kroz projekt radnog naslova „Europski zeleni kvart – Zeleni Luščić“ koji u sebi integrira ciljeve Europskog zelenog plana s različitim objektima javne namjene – višenamjenski objekti za sport, škola, vrtić, poduzetnički inkubator itd., najavili su iz Grada.

Izdvojeno


Reci što misliš!