VIJESTI / KARLOVAC

POMAKNUTI ROKOVI

Karlovac 2 na čekanju: Žalba odgodila početak radova na Aglomeraciji, budu li izvođači odabrani ove, iduće godine na redu "lopate"

Karlovac 2 na čekanju: Žalba odgodila početak radova na Aglomeraciji, budu li izvođači odabrani ove, iduće godine na redu

Iako se očekivalo da će prvi radovi krenuti ove godine, to se neće dogoditi - žalba je zaustavila odabir izvođača

Prvi radovi na najvećem projektu u Karlovcu, ali i na dugoreškom i barilovačkom području, Karlovac 2, odnosno, Aglomeracija Karlovac - Duga Resa, premda je bilo drugačije planirano, neće početi ove godine.

Projekt je vrijedan 413,4 milijuna kuna, prihvatljivi troškovi su 330,7, od čega 227,4 milijuna kuna bespovratnih EU sredstva, Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatskih voda po 41,3 milijuna kuna, a jedinica lokalne samouprave 20,6 milijuna kuna, za što je ugovor potpisan u travnju, no "zapelo je" na odabiru izvođača radova. Točnije, na uloženoj žalbi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Karlovac 2, pojašnjavaju u Vodovodu i kanalizaciji, sastoji se od slijedećih komponenti: izgradnja mreže, izgradnja uređaja za solarno sušenje mulja, stručni nadzor nad radovima, upravljanje projektom, nabava radnih vozila i opreme za UPOV, te promocija i vidljivost projekta.

- Od navedenih komponenti završen je postupak nabave za promociju i vidljivost, a u fazi nabave su: izgradnja mreže, izgradnja uređaja za solarno sušenje mulja, stručni nadzor nad radovima i upravljanje projektom. Za 3 komponente su ponude otvorene i ocjenjuju se: izgradnja uređaja za solarno sušenje mulja, stručni nadzor nad radovima i upravljanje projektom. Na natječaj za nabavu radova na mreži uložena je žalba na dokumentaciju za nadmetanje te ponude nisu otvorene u definiranom roku, kažu u ViK-u.

Ipak, vjeruju kako će postupci biti okončani, a izvođači odabrani jer radovi bi trebali početi u prvom mjesecu iduće godine. Koji i gdje, još se ne zna.

- Radove planiramo započeti u siječnju 2021. i to po svim grupama, a dinamički planovi izvršitelja koji se predaju nakon sklapanja ugovora jasno će naznačiti u kojim dijelovima grada će prvo započeti radovi. Početak radova je naveden okvirno budući su moguće žalbe na odluke o odabiru izvršitelja po svim komponentama, a za početak radova uvjet je da budu sklopljeni ugovori o stručnom nadzoru i upravljanju projektom, napominju u ViK-u.

Žalba, a onda i neodabir izvođača i prolongiranje početka radova, razlog su i zašto je u gradskom proračunu planirani iznos za Karlovac 2 rebalansom sa 35,5 milijuna kuna smanjen na 29,7 milijuna kuna.

- Radi uložene žalbe u postupku javne nabave radova, vidljivo je da ove godine neće doći do početka izvođenja radova. Upravo iz tog razloga i smanjen je iznos na poziciji financiranja radova za ovu godinu. Osigurana sadašnja sredstva prenijet će se u iduću godinu, kažu nam u Gradu u kojem očekuju, kao i u ViK-u da će "do kraja 2020. godine potpisati prve ugovore za izvođenje radova kako će završiti evaluacija po pojedinim grupama radova".

Tada bi mogao biti izvjesniji datum početka radova na izgradnji više od 65 i rekonstrukciji 7 kilometara kanalizacije, te rekonstrukciji 28 i dogradnji 6 kilometara vodovodne mreže na području Karlovca, Duge Rese i Barilovića, gradnji crpnih stanica, retencija i solarne sušionice mulja na pročistaču u Mekušju... Završeni trebaju biti do kraja rujna 2023.

Izdvojeno


Reci što misliš!