VIJESTI / KARLOVAC

NEMA GRADNJE

Benzinske u Novom Centru pored pošte ipak neće biti - Sud potvrdio da su prošlogodišnje izmjene GUP-a zakonite

Benzinske u Novom Centru pored pošte ipak neće biti - Sud potvrdio da su prošlogodišnje izmjene GUP-a zakonite
Zemljište na kojoj je trebala niknuti benzinska crpka

- Visoki upravni sud je utvrdio da je Grad Karlovac sa svoje strane sve radio sukladno zakonu i da sve odluke koje smo donijeli u prijedlogu izmjena GUP-a i sam GUP ni u jednom trenutku nisu bile protivne zakonskim odredbama. Na taj smo način zaštitili proračun da nas netko danas-sutra ne dovede u situaciju da moramo plaćati milijunske štete. Ono što sigurno mogu reći i što je jako važno: tamo se sigurno neće raditi benzinska postaja. Niti smo namjeravali, niti smo htjeli dovesti u zabludu privatnog investitora, ali isto tako smo htjeli zaštiti interes građana. Mislim da smo u tome uspjeli, kazao je gradonačelnik Damir Mandić, govoreći o parceli kraj pošte u Novom Centru, za koju se nagađalo da će na njoj niknuti benzinska pumpa, čemu su se i javno usprotivili stanovnici tog dijela Karlovca.

Ta je parcela, podsjetio je Mandić, bila u vlasništvu Hrvatske pošte, koja ju je prodala privatnom vlasniku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Po GUP-u iz 2007. godine, na njoj je bila moguća izgradnja benzinske postaje, a ostavile su je i izmjene i dopune GUP-a iza 2011., 2014. i 2019.

- Najava privatnog investitora da bi tamo gradio benzinsku postaju, s kojom je on upoznao gradsku upravu, je ustvari najava privatnog investitora kojem to GUP omogućava. Grad Karlovac je sukladno izmjenama 2019. godine ipak pokrenuo određene aktivnosti unutar GUP-a da bi se, s jedne strane, ograničila mogućnost izgradnje benzinske postaje, a opet, s druge strane, da se ne bi doveli u situaciju da gradski proračun mora snositi troškove neke sudske parnice. Da smo odradili, pravno gledano, u interesu Grada odličan posao, govori i presuda koja je prošli tjedan došla. Riječ je o presudi Visokog upravnog suda RH kojem je vlasnik parcele podnio zahtjev za ocjenu zakonitosti naših izmjena GUP-a jer je on tvrdio da ga je Grad Karlovac na neki način pokušao izigrati i nanijeti mu štetu, ispričao je Mandić.

Presuda je u korist Grada koji, dakle, nije pokušao izigrati tužitelja i nanijeti mu štetu, već sve učinio u skladu sa zakonom. I sa interesom građana. U prilog tome govori i podatak da od ožujka prošle godine, kada je najava stigla, Grad nije izdao nikakav formalni dokument da bi se tamo mogla raditi benzinska postaja. 

- Postoje određeni zakoni i procedure koje svi moramo poštovati, bez obzira slagali se ili ne. Mi u ovom slučaju, čak i na svoju štetu; u javnosti ostajao nekakav dojam, a nama su ruke bile vezane, nismo mogli prejudicirati sudske odluke, učinili smo sve da zaštitimo proračun, a i interes građana. Ta parcela predviđa i neke druge namjene, imam informacije da je sadašnji vlasnik tu parcelu nudio na prodaju; da li je prodao ili nije, ne znam. Poslao je informativni mail kojim je nudio tu parcelu i Gradu, ali 1,6 milijuna kuna za tu parcelu mi nemamo u ovom trenutku, zaključio je Mandić.

Podsjetio je da traje postupak novih izmjena i dopuna GUP-a i da Vijeće GČ, građani... mogu u njima sudjelovati sada, prijedlozima prema nadležnom odjelu, ili za javne rasprave.

 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!