VIJESTI / KARLOVAC

PET DANA NAKON SJEDNICE

Sinčić podržao stranačke kolege u Gradskom vijeću: Ovo u Karlovcu je presedan, vijećničko nasilje! Tako se odnose prema oporbi i demokraciji!

Sinčić podržao stranačke kolege u Gradskom vijeću: Ovo u Karlovcu je presedan, vijećničko nasilje! Tako se odnose prema oporbi i demokraciji!

Jarnević je ustvrdio da su vijećnici izbačeni sa sjednice, na njega izvršen fizički napad, a u hodniku, gdje nema kamera, omalovažavani i vrijeđani ostali vijećnici Živog zida

- Ovo jest presedan! Cijeli je niz praktičnih rješenja, besplatnih aplikacija, kao u Europskom parlamentu i Saboru, mogla se riješiti situacija. Ne, odlučilo se za primitivan način obračuna, represije. To je vijećničko nasilje, vidjelo se i u Saboru kad se svojedobrno mijenjao Poslovnik, kad je vlast srezala cijeli niz alata koji bi na ruku najviše išli oporbi. To je dio cjelokupne kulture odnosa i prema oporbi i demokratskom životu u zemlji. Rješenja je bilo, moglo se potruditi ići na ruku svima, oni su odlučili da to ne rade. Možda promisle o nekim drugim rješenjima nakon ove današnje konferencije, ima načina na koja se moglo prisustvovati, a da niste u Vijećnici. Vjerujem da će kolege na sljedećoj sjednici čuti što je gradonačelnik smislio kao rješenje, odgovor na situaciju, poručio je s današnje pressice u Karlovcu predsjednik Živog zida i europarlamentarac Ivan Vilibor Sinčić.

Kao i gradski vijećnici iz te stranke, osvrnuo se na ovotjednu sjednicu Gradskog vijeća, održanu u utorak, na kojoj je Filipu Jarneviću onemogućeno postavljanje vijećničkog pitanja, najprije odlukom predsjednika Vijeća Matije Furača (HDZ), a onda i okretanjem mikrofona i odgurivanjem s govornice Želimira Feitla (HDZ).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nije to bilo sve, ispričao je danas Jarnević, problema je bilo i u hodniku, ispred Velike gradske vijećnice u kojoj je sjednica održavana. Vijećnici Živog zida u njoj nisu bili jer odbijaju nositi zaštitne maske.

- Izbačeni smo sa sjednice, na mene osobno je izvršen fizički napad, a u hodniku, gdje nema kamera, omalovažavani su i vrijeđani i ostali naši vijećnici, najžalosnije – i vijećnica. Oni se ne libe ničega, niti imaju srama, niti odgovornosti prema bilo kome i bilo čemu. Velika je civilizacijska sramota raditi ovakve stvari, nametati maske i sve ostale mjere koje su uništile gospodarstvo u ovoj godini. Očito je da sada kreće novi val ovrha i ovo je naša borba kojom želimo pokazati i dokazati da je politika HDZ-a potpuno kriva, na svim razinama i na lokalnoj, i na državnoj. Ovo je naš bunt, naša borba za sve ljude ovog grada i države, da se prestanu bojati, rekao je Jarnević.

No, dok im je na prethodnoj bilo omogućeno online praćenje u zasebnoj prostoriji, ovaj tjedan toga nije bilo.

- Sad su odlučili ići svojom čizmom prema nama i pokazati tko je glavni gazda u Vijećnici. Koliko su nametnuli svih tih mjera, ne samo kad je u pitanju korona nego i druga politička pitanja; njima je to, na žalost, postalo normalno. Zastupamo onaj dio građana koji ne žele poštovati te mjere, koji smatraju da može drugačije, mi smo njihov glas. Mandić je na to samo kimnuo glavom i još jednom pokazao da samo sluša stranačke naredbe, ispričao je Jarnević.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao je da mu se Feitl dan, dva nakon sjednice ispričao, te da ne zna koji su sve vijećnici u hodniku omalovažavali vijećnike – i vijećnicu - Živog zida, vidio je Zorana Vučinića i Alena Čujka, ali zna da su bili iz redova HDZ-a. Ponovio je da je na Aktualcu želio gradonačelniku postaviti pitanje o situaciji na Hrvatskom radio Karlovcu.

- Povećanje plaća je traženo svih ovih godina, a glavni problem je mobing, bahato ponašanje direktora koji ne odustaje u naumu da osvoji drugi mandat. Na žalost, gradonačelnik mu drži leđa, a smatramo da su glavni razlog unutarstranački izbori u HDZ-u jer se svim silama trudi zataškati probleme, izjavio je Jarnević.

Marijan Fudurić ponovio je kako je najprije Damir Jelić, a onda i Damir Mandić "od Tjednika napravio stranačke novine", no 15. listopada se dogodio povijesni trenutak.

- U Tjedniku je u dva retka u jednom stupcu izašlo kako su zastupnici Živoga zida postavljali najviše pitanja, ali koja - nije bitno. Tako je Mandić napravio veliki korak kao Neil Armstrong na Mjesecu: mali za njega, veliki za građane Karlovca. Inače Mandića volim zvati Aleksandar Veliki – sličan mu je po visini, a i dizanju poreza koje preko gradskih poduzeća uvodi građanima i pljačka ih, izjavio je Fudurić.

Izdvojeno


Reci što misliš!