VIJESTI / KARLOVAC

ENERGIJA POD ZEMLJOM

Za geotermalne izvore kod Karlovca ove godine još samo "papiri", iduće prva istražna bušotina - koštat će više od 28 milijuna kuna

Za geotermalne izvore kod Karlovca ove godine još samo
foto ilustracija Pixabay.com

GeotermiKA je dozvolu za istraživanje geotermalnih izvora za Karlovac 1 dobila u prosincu 2019., a vrijedi 5 godina

Novi koraci ka "Jetiju", kako je gradonačelnik Damir Mandić nazvao geotermalne izvore kod Karlovca, iako to još ne vidimo, ipak se čine, a nakon što ove godine GeotermiKA ishodi potrebnu dokumentaciju, ono što slijedi iduće bit će i okom vidljivo -  prva istražna bušotina.

GeotermiKA je, podsjetimo, tvrtka što ju je Grad osnovao upravo zbog istraživanja i eksploatacije geotermalne vode geotermalnog polja Karlovac za potrebe postojećeg toplinskog sustava grada koja očekuje i potporu EU fondova za proizvodnju električne energije za javne objekte u gradu - zdravstvene ustanove, škole, dječje vrtiće, objekte gradske uprave i javnu rasvjetu. U prosincu 2019. godine dobila je dozvolu za istraživanje geotermalnih voda u istražnom prostoru Karlovac 1. Dozvola je izdana na pet godina, do 2. prosinca 2024. godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

GeotermiKA je potom počela aktivnosti vezane za istraživanje geotermalnih voda u istražnom prostoru Karlovac 1 i lani već odradila popriličan posao.

- U procesu smo razvoja poslovnih suradnji i istraživanja mogućnosti za suradnju s raznim tvrtkama, a isto tako usko surađujemo sa ministarstvima i tijelima javne uprave. Proveden je natječaj za analizu i interpretaciju postojećih seizmičkih podataka te zaključen ugovor s izvođačem radova vrijedan 145.000 kuna, rekao je za KAportal direktor Vlatko Kovačić.

Dodaje da je elaborat završen u lipnju prošle godine. Analizom i interpretacijom određene su lokacije za dva para bušotina (dvije proizvodne KaGT-1, KaGT-3 i dvije utisne KaGT-2 i KaGT-4) te geološka osnova za istražnu bušotinu Karlovac Geotermalna 1 (KaGT-1).

- U listopadu i studenom, uz pomoć Grada proveli smo javnu nabavu za dokumentaciju: Idejni projekt izrade istražne geotermalne bušotine i izgradnje bušotinskog radnog prostora za smještaj bušaćeg postrojenja, Elaborat o zaštiti okoliša za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš, Idejni projekt građenja bušotinskog radnog prostora, kaže nam Kovačić.

Ugovor je potpisan te je u tijeku izrada dokumentacije. Vrijednost ugovora je 386.250 kuna.

- Zajedno s Gradom i Gradskom toplanom za 2021. dobili smo sredstva za izradu dijela dokumentacije na EU natječaju European City Facility (EUCF) u vrijednosti 450.000 kuna. U 2021. godini planiramo završiti svu preostalu potrebnu dokumentaciju za izradu prve istražne bušotine KaGT-1, te ishoditi lokacijsku dozvolu za prvu istražnu bušotinu KaGT-1. U Proračunu Grada Karlovca za nastavak radova osigurano je 1,100.000 kuna, kaže nam još direktor Geotermike.

Najavio je da je ove godine od potrebne dokumentacije/elaborata za daljnji tijek projekta planirana izrada glavnog naftno rudarskog projekta istražne bušotine KaGT-1, glavnog projekta građenja bušotinskog radnog prostora KaGT-1, te sva dokumentacija potrebna za izgradnju i druge istražne bušotine KaGT-2. Procijenjena vrijednost dokumentacije je veća od 2,000.000 kuna.

Iduće godine, pak, projekt će dobiti i fizičke obrise jer "procijenjena vrijednost izgradnje/bušenja prve istražne bušotine KaGT-1 je 28,300.000 kuna u 2022. godini".

- Pred nama je puno toga što možemo i trebamo učiniti za svoj grad od kojeg živimo i za kojeg smo odgovorni. Vjerujemo da ćemo zajedno postići da Karlovac svima nama bude ugodan i energetski neovisan grad, a kao takav bit će nam najveća nagrada, zaključio je Kovačić.

Koliki su potencijali geotermalnih izvora, je li voda doista, kako se očekuje, toplija od 160 stupnjeva i ostale karakteristike, pokazat će prva bušotina i istraživanja iduće godine. A onda će biti i izvjesnije hoće li se voda, osim za toplinsku i električnu energiju, u sljedećim fazama, što je još dalja budućnost, koristiti za zagrijavanje sportsko-rekreacijskog centra, odnosno, bazena, te u poljoprivredi.

Izdvojeno


Reci što misliš!