VIJESTI / KARLOVAC

BOLNICA U PANDEMIJI

Najteža bitka s koronom vodi se na Covid odjelu karlovačke bolnice: Teško je gledati pacijente koji se bore za zrak, mi to s njima svakodnevno proživljavamo

Najteža bitka s koronom vodi se na Covid odjelu karlovačke bolnice: Teško je gledati pacijente koji se bore za zrak, mi to s njima svakodnevno proživljavamo

COVID ambulantu Bolnica je na početku pandemije organizirala u "Donjoj zgradi", stvorivši gotovo još jednu bolnicu, i funkcionalna integracija triju bolnica pomogla je da Karlovac bude bez šatora kao priručnih COVID bolnica

Najteže je gledati pacijente koji se bore za zrak. Najbolje je kad pacijent ide kući, oporavi se bez komplikacija.

Jednostavno je tako, u dvije rečenice, objasnila Snježana Mirilović, glavna sestra na odjelu za COVID u Općoj bolnici Karlovac, ono što zaposleni s pacijentima proživljavaju od ožujka prošle godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Ne vide svoje obitelji, mi s njima proživljavamo ono što oni prolaze sami, bez svojih bližnjih. Stvari koje im ostavljaju obitelji, mi im donosimo, tako stvaramo vezu između pacijenata i obitelji. Ako pacijenti preminu, a obitelji se ne mogu od njih oprostiti, proživljavamo i mi teške trenutke uz obitelji, ispričala je Mirilović.

Do jučer je na tom odjelu primljeno 626 pacijenata, otpušteno 588, od kojih pušteno kući 337, premješteno u drugu ustanovu 97, dok je 154 preminulo.

Iako je među bolesnicima najviše osoba starijih od 65 godina, ponajviše onih iznad 85, ne napada koronavirus samo u toj dobi, imuni nisu ni tinejdžeri: dvojica su, starosti od 15 do 19 godina bila hospitalizirana na ovom odjelu, bilo je i troje koji su imali između 20 i 24, sedmero staro između 25 i 29 godina, devetero koji su imali od 30 do 34 godine...

- Prosječna dob hospitaliziranih je 70 godina: muškaraca 68, žena 73, a prosječna dob umrlih 77 godina: muškaraca 75, žena 80, navela je dr. Mirjana Lončarić Katušin, voditeljica Odjela za anesteziologiju, ali i napomenula da će pravu sliku dati tek stručna analiza pri čemu treba imati na umu da se u karlovačku Bolnicu smještavaju srednje teško i teško oboljeli bolesnici – lakše oboljeli su u Bolnici Ogulin – da je, obzirom da spadamo među županije s najstarijim stanovnicima, puno bolesnika bilo starije životne dobi i da nisu svi umrli zbog COVID-a, često su druge dijagnoze bile uzroci smrti.

COVID ambulantu Bolnica je na početku pandemije organizirala u "Donjoj zgradi", stvorivši gotovo još jednu bolnicu, i funkcionalna integracija triju bolnica pomogla je da Karlovac bude bez šatora kao priručnih COVID bolnica, a o pacijentima skrbe i pulmolozi, internisti, kardiolozi, neurolozi, fizioterapeuti, oformljena je i post COVID ambulantu... Paralelno su u "Gornjoj zgradi" nastavili raditi ostali odjeli.

- Fokus je na COVID-u, ali ni u jednom trenutku nismo prestali obavljati hitne operacije, brinuti o onkološkim pacijentima itd. Sad se polako vraća normalan rad, od ponedjeljka možemo najaviti značajnije vraćanje, a početkom veljače traumatološki dio, vaskularni, plastična kirurgija... Pratimo situaciju, kako smo "zatezali" sustav, sad lagano i "otpuštamo", na dnevnoj osnovi prilagođavamo potrebe, napomenuo je ravnatelj Nikša Antica.

A organizirati da sve funkcionira u doba korone nije bilo lako, pogotovo kada, unatoč svim mjerama zaštite, virus dođe i među zaposlenike. Od početka pandemije do sada u samoizolaciji ih je bilo 476, što je polovica svih zaposlenih.

- Da sestre, da liječnici, potrebni su, ali vidijelo se da nam baš svaki čovjek treba, tim smo, naglasila je dr. Lončarić Katušin, primjetivši da su specijalizanti pokazali da su "vrh".

Vrh su svi oni koji o bolesnicima brinu, na COVID odjelu 10-ak liječnika, 30-ak medicinskih sestara i 3-4 spremačice. Sada je neusporedivo lakše nego na vrhuncu pandemije, kada je bilo i 70-ak pacijenata. Srećom, do popunjenosti punog kapaciteta, 89 kreveta, nije došlo.

Jučer ih je popunjeno bilo 38.

- Epidemija je sada ipak u opadanju. Da li će to potrajati tjedan, dva, da li će doći treći val, pogoršanje, ne znamo, ali mi smo na sve spremni, što smo već i pokazali. Imamo upola manje pacijenata nego što smo imali u najgorim danima, ali to je još uvijek dosta otežan i zahtjevan posao. Tim prije što nam sada dolaze pacijenti nakon otpusta koji su radi korone zanemareni, a s drugim bolestima jer smo se počeli pomalo ponašati kao da ne postoje drugi pacijenti nego korona i na žalost, što govorimo već dugo vremena, bit će kolateralnih žrtava prilično, sada trebamo pridati važnost pacijentima koji su prošli koronu i onima koji nisu - nadamo se da i neće - ali imaju drugih tegoba. To zorno sada pokazuje krcata ambulanta, rekla je voditeljica Odjela za infektologiju dr. Vesna Tutek i poručila: Samo disciplina vas može dovesti do toga da ste "čisti"!

 

POGLEDAJTE VIDEO...

Izdvojeno


Reci što misliš!