VIJESTI / KARLOVAC

OGLASILI SE

Grad Biraču: Pokušavali smo prodati svoj udio u zgradi, snižavali cijenu, raspisivali natječaje, ali mimo zakona nećemo

Grad Biraču: Pokušavali smo prodati svoj udio u zgradi, snižavali cijenu, raspisivali natječaje, ali mimo zakona nećemo

Grad Karlovac, sukladno zakonskim odredbama, nekretninama u svom vlasništvu može raspolagati isključivo po tržišnoj cijeni i nema mogućnosti samovoljno smanjivati tržišnu vrijednost koju je utvrdio ovlašteni vještak odnosno procjenitelj

Grad Karlovac je razgovarao s potencijalnim kupcem, pokušavao prodati svoj udio, snižavao njegovu cijenu, ali ne smije smanjivati tržišnu vrijednost koju je utvrdio ovlašteni vještak odnosno procjenitelj.

Poručuli su to iz Grada, reagirajući na današnje prozivke Dimitrija Birača za "horor zgradu na Švarči", čiji je Grad suvlasnik.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U priopćenju navode kronološki događanja vezana za pokušaj prodaje udjela u zgradi nekadašnjeg vrtića, kina i knjižnice na Švarči.

" Naime, zgrada bivšeg vrtića i knjižnice na Švarči prestala se koristiti tijekom 2015. i 2016. godine, a Grad Karlovac je već početkom 2016. godine dobio pismo namjere za kupnju svog suvlasničkog djela od strane tadašnjeg vlasnika preostalog dijela objekta.

Grad Karlovac odmah je dao izraditi elaborata tržišne vrijednosti svog suvlasničkog dijela nekretnine koja je utvrđena u iznosu od 571.500,00 kuna, nakon čega je donesena odluka gradonačelnika o prodaji. Tijekom 2017. i 2018. godine Grad Karlovac proveo je tri puta natječaj za prodaju i istovremeno održao nekoliko sastanaka s podnositeljem pisma namjere, kako bi se prodaja čim prije realizirala.

Nažalost, na tri natječaja nije se javio nitko, pa ni podnositelj pisma namjere, kako je navodio, zbog visine procijenjene vrijednosti.

Grad Karlovac nakon toga je u ožujku 2018. godine naručio reviziju procjene vrijednosti, kako bi se uskladila s promjenama na tržištu nekretnina. Ovlašteni sudski vještak je utvrdio da je vrijednost neznatno manja i iznosi 513.000,00 kuna. Međutim, niti nova procjena nije bila prihvatljiva podnositelju pisma namjere.

U 2019. godini došlo je do promjene vlasnika preostalog dijela nekretnine, a novi vlasnik također je podnio pismo namjere za kupnju predmetnog suvlasničkog dijela. Grad Karlovac tada je opet proaktivno odgovorio na ovu inicijativu i opet raspisao natječaj, međutim na natječaj opet nije pristigla niti jedna ponuda.

S obzirom na činjenicu da je prva procjena vrijednosti izrađena u 2016. godini, te revizija u 2018. godini, Grad Karlovac je zbog proteka vremena naručio novu procjenu tržišne vrijednosti te je elaboratom iz veljače 2020. godine utvrđena u iznosu od 504.000,00 kuna.

Iste godine Grad Karlovac raspisao je čak pet natječaja za prodaju predmetne nekretnine, te održao nekoliko sastanaka s podnositeljem pisma namjere kako bi se nekretnina konačno prodala i bila privedena namjeni.

Napominjemo ovdje, a o čemu smo detaljno i precizno upoznali i potencijalne kupce, Grad Karlovac, sukladno zakonskim odredbama, nekretninama u svom vlasništvu može raspolagati ISKLJUČIVO po tržišnoj cijeni i nema mogućnosti samovoljno smanjivati tržišnu vrijednost koju je utvrdio ovlašteni vještak odnosno procjenitelj.

Usprkos izuzetno proaktivnom pristupu raspolaganja nekretninama, pa tako i ovom, raspisivanjem čak osam natječaja i dva puta smanjivanoj cijeni, te nizu sastanaka i razgovora s potencijalnim kupcima predmetna nekretnina nije prodana.

Svjesni smo činjenice da je tržišna vrijednost vjerojatno glavna prepreka za prodaju, ali Grad Karlovac nema mogućnost pregovaranja mimo zakonskih propisa. Imovina Grada je imovina svih građana grada Karlovca i zato s njome postupamo krajnje odgovorno i u maniri dobrog upravitelja, sukladno Zakonu."


 

Izdvojeno


Reci što misliš!