VIJESTI / KARLOVAC

PRATE SITUACIJU

Grad Karlovac, za sad, ne namjerava ukinuti porez na potrošnju: Pomagat ćemo ugostiteljstvu u poslovanju i očuvanju radnih mjesta

Grad Karlovac, za sad, ne namjerava ukinuti porez na potrošnju: Pomagat ćemo ugostiteljstvu u poslovanju i očuvanju radnih mjesta
Nel Pavletic/PIXSELL

Karlovac je do sad uveo niz mjera za pomoć ugostiteljima i gospodarstvenicima u korona krizi, ali ne i ukinuo porez na potrošnju, kao niz drugih gradova

Grad Karlovac, barem za sad, ne ukida porez na potrošnju, ali prati situaciju i pomagat će ugostiteljima u poslovanju i očuvanju radnih mjesta.

Potvrdili su nam to u gradskoj upravi, odgovarajući na pitanje namjerava li Grad Karlovac, kao što je to od početka godine učinio niz gradova - od Zagreba, Čakovca, Samobora, Osijeka, Kutine nadalje - ukinuti porez na potrošnju i tako pomoći ugostiteljima. Karlovac je do sad, podsjetimo, uveo niz mjera za pomoć ugostiteljima i gospodarstvenicima u korona krizi, ali ne i ovu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Porez na potrošnju se plaća ukoliko se ostvaruje prodaja. Ukoliko nema prodaje alkoholnih i bezalkoholnih pića nema niti obveze plaćanja poreza na potrošnju. Porez na potrošnju sukladno  Zakonu o lokalnim porezima (N.N. 115/16) plaćaju pružatelji ugostiteljskih usluga na potrošnju alkoholnih pića, prirodnih vina, specijalnih vina, piva i bezalkoholnih pića u ugostiteljskim objektima na području Grada. Osnovicu za obračun poreza na potrošnju čini prodajna cijena pića prodanih u ugostiteljskim objektima u koju nije uračunat porez na dodanu vrijednost. Porez na potrošnju plaća se po stopi od 3% od utvrđene osnovice u korist proračuna Grada. Uslugu utvrđivanja i naplate poreza na potrošnju za Grad Karlovac obavlja Porezna uprava sukladno Odluci o lokalnim porezima Grada Karlovca (GGK 8/17.), naveli su u Gradu.

Prošle godine Grad Karlovac je od osnove poreza na potrošnju naplatio ukupno 1,359.262 kune, a i u ovoj očekuje sličan iznos. Naravno, sve će ovisiti o tome kakva nas situacija, epidemiološka pa onda i gospodarska, ove godine čeka.

- S obzirom na situaciju u sektoru ugostiteljstva, izvjesno je da će Grad u narednom razdoblju poduzimati daljnje korake kako bi im pomogao u poslovanju i čuvanju radnih mjesta. Jednako tako, Grad će kao i do sada kod donošenja mjera uvažavati cijeli sektor gospodarstva, poručili su.

Izdvojeno


Reci što misliš!