VIJESTI / KARLOVAC

VIŠE NOVCA

Grad Karlovac još povećava sredstva za obnovu povijesnih zgrada putem spomeničke rente - u tijeku prijave za dodjelu

Grad Karlovac još povećava sredstva za obnovu povijesnih zgrada putem spomeničke rente - u tijeku prijave za dodjelu

Karlovčani se za dodjelu sredstava mogu prijaviti do 20. travnja

- Mislimo da ova sredstva građanima zaista mogu pomoći da stave u funkciju građevine koje su oštećene ili su i prije potresa bile u lošem stanju. Grad će im biti na raspolaganju kod ispunjavanja obrazaca i kod projektnog dijela, a nadzor preuzima na sebe, izjavio je gradonačelnik Damir Mandić i pozvao vlasnike objekata zaštićene kulturne baštine da se jave na poziv za dodjelu sredstava od spomeničke rente.

Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava za očuvanje i obnovu objekata spomeničke baštine u 2021. otvoren je do 20. travnja, a njime će Grad vlasnicima objekata dodjeliti 400.000 kuna. Još 581.000 kuna bit će im na raspolaganju nakon rebalansa proračuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- U 2020. odaziv naših sugrađana nije bio u broju koji smo očekivali, što je i logično zbog korone i neizvjesnosti koja je vladala, sve je nekako stavljeno sa strane. Grad je i ove godine spreman sufinancirati 50 posto, ostali dio bi trebali osigurati naši sugrađani. Ostalo je sredstava od prošle godine, 581.000 kuna, mogli smo ih prenamjeniti za obnovu drugih kulturnih dobara, ali odlučili smo ih staviti na raspolaganje građanima nakon rebalansa, tako da će ukupno za tu namjenu biti skoro milijun kuna, rekao je Mandić.

Na poziv se mogu javiti vlasnici zgrada u Zvijezdi, ali i svi oni čiji su objekti zaštićeni, na Baniji, Dubovcu, Gazi, oko Zvijezde... Sredstva mogu koristiti za obnovu vanjske stolarije, pročelja, krovišta, statike... što bi im moglo posebno dobro doći nakon potresa. Grad će sufinancirati 50 posto vrijednosti projekta.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!