VIJESTI / KARLOVAC

PILOT PROJEKT

Prve energetski pametne škole su u Karlovcu: Senzori mjere potrošnju vode, plina, struje, ali i kvalitetu zraka; sva odstupanja odmah vidljiva

Prve energetski pametne škole su u Karlovcu: Senzori mjere potrošnju vode, plina, struje, ali i kvalitetu zraka; sva odstupanja odmah vidljiva

Sustavi su zaživjeli u Prirodoslovnoj i Šumarskoj školi. Senzori su po učionicama, u hodnicima, sportskoj dvorani, u laboratorijima.

Prirodoslovnoj školi u Karlovcu više se neće moći dogoditi, kao što je to bilo prošli mjesec, da pukne vodovodna cijev za vikenda i iscuri ogromna količina vode, a da to ne zna jer, uz Šumarsko-drvodjeljsku, bit će prve energetski pametne škole u Hrvatskoj.

U njima je, naime, krenuo pilot projekt Energetski pametne škole, koji im omogućava daljinsko očitanje potrošene energije, električne i plina, te vode, a onda i detektiranje kvarova i njihovo pravovremeno otklanjanje, praćenje kvalitete zraka, a, na kraju, utvrđivanje stvarnih ušteda zbog energetske obnove.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Senzori su po učionicama, u hodnicima, sportskoj dvorani, u laboratorijima. Ako nešto nije u redu, imamo alarme i znamo što treba, kazao je ravnatelj Prirodoslovne škole Nenad Klasan.

Ne bi tako trebalo biti samo u Prirodoslovnoj i Šumarsko-drvodjeljskoj školi - nju, za razliku od Prirodoslovne, energetska obnova tek čeka pa će moći uspoređivati troškove prije i poslije - nego i ostalim školama širom zemlje.

- Ovdje gledamo projekt koji je pionirski u najboljem smislu te riječi, koji treba, i postat će, nacionalni standard. Povezivanje potrošnje energije i održivo korištenje energije budućnost je koja se već događa u EU i propisna je EU direktivama. Znajući da se 42,3 posto energije potroši u zgradama, postaje jasno koliko je važno odgovorno i kvalitetno time upravljati. Zato ovo što danas gledamo u Karlovcu, siguran sam, vrlo brzo ćemo gledati u svim školama u RH, izjavio je ravnatelj REGEA-e Julije Domac.

Ovo je nastavak SenzoriKA-e, koja je donijela daljinsko očitanje potrošnje vode, toplinske energije, popunjenosti spremnika za otpad na nekim lokacijama u Karlovcu, te slobodnih parkirališnih mjesta kod Zorin doma, a sve to objedinila u Gradu Karlovcu. I aplikacija s očitanjima iz škola je tamo.

- Ovim projektom u škole su postavljeni senzori za mjerenje energenata, struje, plina i vode, te senzori za kvalitetu zraka: temperatura, vlaga i CO2; mogu mjeriti i tzv. organske štetne čestice. Dobivaju se podaci u realnom vremenu ukoliko dođe do prekomjerne potrošnje: da li je pukla cijev pa to trebate riješiti, da li imate noćne potrošnje po kojima vidite da cijelo vrijeme gubite veliku količinu vode ili nečega i možete unaprijed biti svjesni da ćete imati povećan račun i vidjeti je li energetska učinkovitost, ako ste napravili izolaciju itd. stvarno omogućila da, primjerice, račun za plin bude niži. Senzori za CO2 i kvalitetu zraka su zato da uvjeti koji su propisani budu stalno osigurani.  U svakom trenutku može se pratiti rad cjelokupnog sustava određenog objekta, u ovom slučaju škole, pravovremeno reagirati i štedjeti, pojasnio je Vladimir Špišić iz Končar Inem-a.

Izdvojeno


Reci što misliš!