VIJESTI / KARLOVAC

DEMOGRAFSKE MJERE

Karlovačka županija pomaže mladim obiteljima na ruralnim područjima da dođu do vlastitog krova nad glavom: Pripremili smo milijun kuna i nadamo se da će trebati još!

Karlovačka županija pomaže mladim obiteljima na ruralnim područjima da dođu do vlastitog krova nad glavom: Pripremili smo milijun kuna i nadamo se da će trebati još!
foto ilustracija Barilović

Županijska potpora namijenjena je kupnji, dogradnji ili izgradnji obiteljskih kuća

- Nadam se da tih milijun kuna neće biti dostatno i da ćemo na prvom rebalansu proračuna ta sredstva trebati povećati, kazala je dožupanica Vesna Hajsan Dolinar, najavljujući novi program demografskih mjera, namijenjen stambenom zbrinjavanju mladih obitelji.

Njime se mladim obiteljima, onima u kojima je jedan od supružnika ili samohrani roditelj mlađi od 40 godina, pomaže doći do vlastitog krova nad glavom na ruralnim područjima Karlovačke županije. Odnosi se to na Cetingrad, Krnjak, Plaški, Saborsko, Vojnić, Slunj, Generalski Stol, Ribnik, Tounj, Lasinju, Netretić, Žakanje, Barilović, Bosiljevo, Draganić, Josipdol i Kamanje, u kojima mlade obitelji žele ostati živjeti ili u njih doseliti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Program je namijenjen za mlade u smislu kupovine kuća na ruralnom području, dogradnje obiteljskih kuća ili izgradnju obiteljskih kuća, gdje je predviđeno 100.000 kuna po prijavitelju, odnosno, 80.000 kuna za kupnju ili dogradnju, rekla je Hajsan Dolinar.

U županijskom je proračunu za tu namjenu predviđen milijun kuna, a do tih bespovratnih sredstava mogu doći oni koji nisu vlasnici ili suvlasnici neke druge nekretnine, odnosno, stambenog prostora, niti zaštićeni najmoprimci na području RH ili da je nisu prodali, darovali ili na neki drugi način otuđili u posljednjih 15 godina.

Zahtjevi će se odobravati po listi prvenstva, utvrđenoj bodovanjem po nekoliko kriterija, od radnog odnosa podnositelja zahtjeva i broja članova obitelji nadalje, novac se ne isplaćuje unaprijed, već po izvedenim radovima, a kuću koju tako kupe, dograde ili izgrade, mlade obitelji trebaju zadržati 10 godina; toliko im mora ostati kao mjesto prebivališta.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!