INICIJATIVA GRAĐANA

Stanari Naselja Marka Marulića složno protiv gradnje koja bi devastirala zelenilo: Ne želimo D-1 u našem mirnom i zelenom kvartu!

Inicijativu stanara podržala je Politička platforma Možemo, ali i Eko Pan.

Potpisivanjem peticije i medijskim istupima stanari Ulice Naselje Marka Marulića žele stopirati gradski infrastrukturni projekt koji bi donio novu cestu, veliko parkiralište i kanalizaciju, ali i, tvrde stanari, nepovratno devastirao njihov miran, zeleni kvart.

– Jesmo da se uredi, da se napravi kanalizacija, cesta, nogostup ali smo i protiv devastacije zelenila s kojom bi trebalo otići dvadesetak stabala. Po projektu ta cesta će se s jednog dana spojiti s tržnicom i dobit ćemo velik i gust promet. Mi smo protiv toga, rekao je predstavnik stanara Borna Bočić.

Stanari su tek prije mjesec dana dobili projekt i tako saznali da Grad Karlovac ovdje planira izgraditi dvosmjernu cesta s dva nogostupa, da se dio livade pretvara u veliki parking, dio ča ulazi u postojeće dječje igralište.

– Kad se riješe imovinsko – pravni odnosi s garažama, cesta se nastavlja i spaja se s tržnicom da bi se rasteretio promet do tržnice preko naše ulice i to je za nas neprihvatljivo. Prvo tako velika cesta, a drugo devastacija zelenila, rekao je Bočić te zaključio da njihov kvart, inače poznat po zelenilu, miru i tišini, ovim projektom to neće biti.

– Nećemo biti više naselje Marka Marulića, nego naselje asfalta, gustog prometa, betona u gradu Karlovcu, odnosno u gradu asfalta kako se krenulo. Stoga smo pokrenuli smo peticiju, do sad je 90 posto stanara potpisalo i podržava da se ne ide u takav način rekonstrukcije, kaže još Bočić koji je o ovom problemu razgovarao i s gradonačelnikom Ivanom Mrzljakom.

No, priča Bočić, na sastanku mu je rečeno da Grad ni milimetra ne želi odstupiti od projekta, te da su mu rekli da će se raditi ovako ili nikako. 

Borovi koji su predviđeni za rušenje imaju i svoje stanare. U njima su gnjezda ćukova i sova ušara koje su zaštićene.

– Nadamo se da će se Grad urazumiti, da će se projekt stopirat i da će se uključiti stanari u novi projekt da svi budu zadovoljni, rekao je još Bočić i zaključio: U projektu nema ni zaštite od buke, ni od uspornika prometa, ništa od toga. Dobit ćemo D-1 u našem kvartu. 

Inicijativu stanara podržala je Politička platforma Možemo, ali i Eko Pan. U Panu pozivaju lokalnu vlast na susretljivost prema građanima i njihovim prijedlozima kao i na pravovremeno uključivanje javnosti u donošenje odluka i informiranje o postupanjima u okolišu. Ispred Možemo je na tiskovnu konferenciju danas došla Draženka Polović te kazala kako ih podražavaju jer je njihovo nastojanje u skladu s nihovim programom i uvjerenjem da svi građani imaju pravo jasno, precizno, točno i sustavno biti informirani što se radi u njihovom kvartu i ispod njihovih prozora. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest