VIJESTI / KARLOVAC

POSLJEDICE POTRESA

Tri mjeseca od potresa Karlovac zbrojio nastalu štetu: 77,5 milijuna kuna samo na stambenim zgradama, vlasnicima pomoć u podnošenju zahtjeva za obnovom

Tri mjeseca od potresa Karlovac zbrojio nastalu štetu: 77,5 milijuna kuna samo na stambenim zgradama, vlasnicima pomoć u podnošenju zahtjeva za obnovom
FB Damir Mandić

Na tu će štetu trebati dodati one na kulturnim dobrima i poslovnim zgradama, za što se rade posebni troškovnici s procijenjenim vrijednostima

Na području Karlovca, na obrascima prirodne nepogode, prijavljene su 1.224 stambene jedinice. Prijavljena šteta je 77,587.675 kuna, ali u tome nisu štete na pojedinačnim kulturnim dobrima i poslovnim zgradama jer se za takve vrste građevina rade posebni troškovnici; za prve to radi Ministarstvo kulture i medija, za druge vlasnici.

Kazao je to dogradonačelnik Ivan Mrzljak, dodavši da su naljepnicama, nakon što je Hrvatski centar za potresno inženjerstvo obišao i utvrdio upotrebljivost zgrada, označene 974. Od toga bijelim naljepnicama 13, zelenim 726, žutim 186, a crvenim 49 zgrada.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Te naljepnice su podloga za podnošenje zahtjeva za obnovu.

- Svaki vlasnik zgrade koja je dobila naljepnicu moći će na obrascima - postoji ih 6 - podnijeti zahtjev za obnovu. Da bi ih građani mogli što lakše podnijeti, mobilni tim Ministarstva graditeljstva pomoći će im ispunjavati obrasce. Bit će 12. i 13. travnja u  sali za vjenčavanje u Radićevoj, u prostorijama GČ Banija 14.4., na Dubovcu u OŠ 15.4., 16.4. u ŠSD na glavnom ulazu, najavio je Mrzljak.

Nakon 16. travnja, građanima će u popunjavanju obrazaca pomagati zaposlenici Grada i to u prostorijama Inkasatora. Zahtjevi će se moći podnositi do kraja godine.

A do 12. travnja, pak, Grad je dužan dostaviti Središnjem državnom uredu za stambeno zbrinjavanje popis obiteljskih kuća čiji vlasnici traže obnovu nekonstrukcijskih dijelova.

- Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje će organiziirano raditi na popravku, odnosno, zamjeni tzv. nekonstrukcijskih dijelova obiteljskih kuća: dimnjaka, zabatnih zidova, krovnih vijenaca i parapeta, pregradnih zidova, pokrova, dijelom krovišta, krovne konstrukcije. Intencija je da se sve to popravi do početka zimske sezone, a troškovi tih popravka bit će na teret proračuna RH, najavio je Mrzljak.

Građani mogu i sami krenuti u popravak, a potom na Obrazcu 5 Ministarstva graditeljstva zatražiti povrat novca.

- Taj popravak mora se raditi u skladu s procedurom Ministarstva: izraditi elaborat popravka, angažirati nadzornog inženjera, imati originalne račune od ovlaštene tvrtke, kod dimnjaka atest za dimnjak. Intencija Ministarsta je da nema obnove po tipu "uradi sam", napomenuo je Mrzljak.

Rekao je i da je Ministarstvo graditeljstva oformilo poseban tim za uklanjanje objekata. Grad Karlovac je prijavio 18 zgrada i krenuli u dobivanje suglasnosti njihovih vlasnika. Do sada su ih dobili za 5 zgrada, neki su je uskratili, a neke - poput stambene zgrade sa 14 vlasnika, od kojih su 4 dala privolu, a 10 nije - će morati "raspetljati" građevinska inspekcija i utvrditi rješenjem jesu li za uklanjanje. Odluku donosi Ministarstvo graditeljstva.

- Za sve će se zgrade raditi elaborati kako bi se utvrdilo jesu li za uklanjanje, da li u potpunosti ili djelomično. Kada su u pitanju zgrade u vlasništvu RH, elaborate će financirati država, a za one u privatnom ili pretežito privatnom vlasništvu, Grad Karlovac pa onda tražiti povrat sredstava od države, dodao je Mrzljak.

Izdvojeno


Reci što misliš!