VIJESTI / KARLOVAC

ČUJETE LI NAŠU ŠUTNJU?

I socijalni radnici u Karlovcu prosvjedovali: Mi smo s našim korisnicima na istoj strani, ali za ishod nekog postupka ne možemo preuzeti odgovornost

I socijalni radnici u Karlovcu prosvjedovali: Mi smo s našim korisnicima na istoj strani, ali za ishod nekog postupka ne možemo preuzeti odgovornost

Traže promjene koje će svima olakšati rad u sustavu socijalne skrbi, a nadaju se i da će obećanja ispuniti resorni ministar

- Našim korisnicima poručujemo da nismo na suprotnim stranama, mi smo s njima na istoj strani. I dalje ćemo raditi na dobrobit svih. Možemo preuzeti odgovornost da provedemo neki postupak, da primjenimo sve alate koje nam je dao zakon i država, ali za ishod nekog postupka mi ne možemo preuzeti odgovornost, poručila je Mirjana Pogačić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Karlovac, s današnjeg prosvjeda zaposlenika socijalne skrbi Čujete li našu šutnju.

Kao i diljem zemlje, organiziran je da bi upozoriti Vladu, mjerodavne institucije, ali i hrvatsku javnost na probleme u struci, sustavno zanemarivanje, nedovoljan broj djelatnika i težinu njihova posla. Traže promjene koje će svima olakšati rad u sustavu socijalne skrbi, a nadaju se i da će obećanja ispuniti resorni ministar.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Obećano nam je smanjenje javnih ovlasti jer Centri za socijalnu skrb imaju više od 140 javnih ovlasti po kojima postupaju. Tu je i jačanje stručnih kapaciteta u Centrima, međuresorne suradnje, s policijom, pravosuđem, zdravstvom, svima koji su neophodni kako bismo mi mogli na kvalitetan način obaviti naš posao, kao i jačanje smještajnih kapaciteta za djecu i odrasle osobe. Sigurna sam da će sadašnji ministar i naša Vlada imati snage napraviti ove reforme i to vrlo brzo, kazala je Pogačić.

Napomenula je da se sustav mijenjao i posljednjih godina, ali promjene moraju biti brže i učinkovitije.

- Za svaki postupak koji provodimo mi preuzimamo odgovornost, ali Ministarstvo more preuzeti odgovornost za alate, sredstva za rad i zakone koji nam moraju omogućiti da možemo pravodobno pomoći našim građanima u koje država ulaže sredstva i novac kroz pomoći, savjetovanja, financiranja naše rada, naglasila je Pogačić.

Centar za socijalnu skrb Karlovac, zajedno s podružnicama Vojnić i Ozalj, ima 45 zaposlenika, od kojih 37 stručnih radnika s VSS. Skrbe oko 5.000 korisnika; samo novčanih pomoći mjesečno isplaćuju oko 5 milijuna kuna.

- U ovom momentu u našem Centru prema pravilniku nedostaje 14 stručnih radnika. Svaki od 5 socijalnih radnika zadužen je za više od 90 obitelji; po pravilniku bi trebalo biti 67 obitelji. Godišnji samo kroz obiteljsko-pravnu zaštitu prođe oko 600 obitelji, više od 2.000 osoba je na zajamčenoj minimalnoj naknadi i isto toliko korisnika doplatka za pomoć i njegu, osobne invalidnine itd. Pred našim vratima se nalaze od beba u trbuhu do stogodišnjaka, ispričala je Pogačić.

Odgovarajući na pitanje ima li neugodnih situacija u Centru, rekla je da su gotovo svakodnevne, no spremni su na to, svjesni da je prijetnji bilo i bit će.

- Većina naših stranaka nije dobrovoljna, dolaze iz stvarne potrebe, stvarnih teškoća koje imaju. Mi to razumijemo i moramo razumjeti. Organizirana je i zaštitarska služba, ali u nekim situacijama samo je snalažljivost, komunikativnost i rad sa strankama ono što nas može spasiti, zaključila je Pogačić.

 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!