VIJESTI / KARLOVAC

ODLAZI U POVIJEST

Potres "presudio": Počinje razgradnja Oružane, za dva mjeseca ostat će samo djelić zgrade, a za dvije godine niknuti njena replika

Potres

Crvena naljepnica nakon prosinačkog potresa donijela je odluku o uklanjanju

Nekadašnja Oružana za dva mjeseca će biti razgrađena, osim jednog manjeg dijela, a za dvije godine izgrađena njena replika, u kojoj će biti Regionalni centar kompetentnosti.

Zgradi iz 1783. "presudio je" prosinački potres i crvena naljepnica o njenoj neupotrebljivosti pa će ova povijesna karlovačka zgrada postati prva u gradu koja se uklanja zbog posljedica potresa. Radit će se to pažljivo kako bi se sačuvala izuzetno vrijedna opeka, ona upotrebljiva, naravno, pa ponovo ugradila u repliku zgrade.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Ostaje jedan mali dio prizemlja, bivša barutana, koja je najstariji i najvrjedniji dio zgrade, a paralelan je s crkvom sv. Nikole. Ostat će i dio portala, pročelje zgrade prema Trgu bana Josipa Jelačića jer čuvamo vrijedne dijelove same fasade. Drugi dio će se u cjelosti uklanjati, s tim da smo u obvezi sačuvati opeku koja će se privremeno deponirati i vratiti u zgradu, rekla je županica Martina Furdek Hajdin.

Oružana je ograđena, pored susjednih zgrada stavlja se zaštitna skela, a radovi na razgradnji počet će u petak i biti dovršeni za 60 dana. Koštat će 1,5 milijun kuna koji će izdvojiti Županija pa nadoknadu, barem djelomičnu, tražiti iz Fonda solidarnosti.

Sve to neće utjecati na gradnju Regionalnog centra kompetencije i rok za njegov dovršetak 2023.

- Građevinska dozvola je ishođena, sredstva osigurana. Obzirom na izmjenu dokumentacije, morat ćemo ponoviti savjetovanje s javnošću, s novim troškovnikom. Vjerujemo da će javna nabava biti u drugoj polovci ove godine. Vidjet ćemo u odnosu na žalbe i sve procedure, ali realno je da bi početkom iduće godine trebala započeti izgradnja. Rok za realizaciju projekta je 2023. godina i mi s ničim ne kasnimo, u rokovima smo, rekla je Furdek Hajdin.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!