VIJESTI / KARLOVAC

76. OBLJETNICA

Županija ponovo ignorirala Dan oslobođenja Karlovca, ali došli predstavnici Grada, udruga, stranaka: Možda je to znak da će se uključiti u rješavanje problema

Županija ponovo ignorirala Dan oslobođenja Karlovca, ali došli predstavnici Grada, udruga, stranaka: Možda je to znak da će se uključiti u rješavanje problema

Delić je pozvao karlovačku vlast da im susjedna Duga Resa bude primjer pa krenu u obnovu uništenog spomenika

Obilježavanje Dana oslobođenja Karlovca, ionako skromno, polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona kod devastiranog spomenika u Perivoju, i danas je prošlo bez predstavnika Karlovačke županije, ali uz predstavnike Grada, udruga i stranaka.

Povećalo je to posljednjih godina često jedva dvoznamenkasti broj onih koji se kod ostatka spomenika poginulim borcima i žrtvama fašizma, njih 915 i 1.825, prisjećaju operacije kojom su pobijeđene ustaške, talijanske i njemačke snage, a Karlovac postao slobodan grad.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Odnos vlasti prema antifašizmu nije u skladu s temeljnim načelima Ustava RH, međunarodnim standardima i sadržajem saborske Deklaracije o antifašizmu. On vlasti često služi kao "ukras" demokraciji, a stvarnost govori o ignoriranju antifašističkih vrednota. Danas fašizam znači naccionalnu, rasnu, vjersku, političku mržnju i isključiost, kriminal, korupciju, nepotizam, vjerski fanatizam, negiranje žrtava nacifašističkih režima. U tu kategoriju spada i uništavanje spomenika antifašističke borbe; na našem području ih je uništeno oko 3.000. Antifašizam znači suprotstavljanje svim ovim negativnostima, rekao je Miroslav Delić, predsjednik Udruge antifašista grada Karlovca.

Podsjetio je da je na današnji dan oslobođena i Duga Resa, te pozvao karlovačku vlast da im upravo susjedna Duga Resa bude primjer pa, kao što je ona to već učinila, krenu u obnovu spomenika u Perivoju.

- Ne želimo verbalnu i deklarativnu, već stvarnu podršku, želimo da se promijeni odnos lokalne, a i regionalne i državne vlasti prema antifašizmu, poručio je Delić.

Možda je današnje prisustvo predstavnika Grada - nikoga nije bilo godinama, još od kako je dolazio tadašnji dogradonačelnik Dubravko Delić - pročelnika Ureda gradonačelnika Stjepana Mrežara, udruga Židovi u Karlovcu, SNV-a i Prosvjete, te stranaka Možemo, SDP-a i SDSS-a najava tih priželjkivanih promjena.

- Mi na svako obilježavanje pozivamo predstavnike i županijske i gradske vlasti, na naše Skupštine, na sva ostala događanja. Raduje me činjenica da je predstavnik Grada danas ovdje. Može biti to dobar znak da će napokon Grad Karlovac se uključiti malo više, jače i žešće u rješavanje bitnih problema koji se tiču antifašizma i uloge Hrvatske u 2. svjetskom ratu, one antifašističke, partizanske i pobjedničke Hrvatske, izjavio je Delić.

Mrežar nije želio davati izjave, a stranačke čelnike i kandidate nismo tražili jer je predizborno vrijeme.

Pogledajte fotogaleriju:

 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!