VIJESTI / KARLOVAC

GOTOVO DO JESENI

Podvučena crta nakon 8 mjeseci sezone grijanja: Gradska toplana potrošila više energenata nego prošle, imala više kvarova, ali i tri korisnika manje

Podvučena crta nakon 8 mjeseci sezone grijanja: Gradska toplana potrošila više energenata nego prošle, imala više kvarova, ali i tri korisnika manje

Radijatori Toplaninih korisnika bili su topli od 15. rujna prošle do 17. svibnja ove godine

Netom završena sezona grijanja Gradskoj toplani, u odnosu na prošlu, donijela je više potrošenih energenata i kvarova, 3 korisnika manje, ali i gotovo stopostotnu isporuku grijanja.

Trajala je osam mjeseci, od 15. rujna prošle do 17. svibnja ove godine, a Gradska toplana je za prvih 7 mjeseci ogrjevne sezone građanima i poslovnim subjektima isporučila 54,6 GWh toplinske energije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Razlika isporučene toplinske energije za prvih 7 mjeseci ogrjevne sezone (od početka listopada do kraja travnja) prema prošloj sezoni grijanja je +16,9%, odnosno prvih 7 mjeseci sadašnje ogrjevne sezone je hladnije od prošle sezone. Možemo reći da je dosadašnjih 7 mjeseci sadašnje ogrjevne sezone bliže višegodišnjem prosjeku (iako još uvijek toplije od prosjeka), dok je prošla ogrjevna sezona bila bitno toplija od višegodišnjeg prosjeka, kažu nam u Gradskoj toplani.

Tradicionalno su najhladniji mjeseci prosinac, siječanj i veljača, a ove sezone najhladniji je bio siječanj, s prosječnom temperaturom zraka od 1,8°C, što je nešto više od 30-godišnjeg prosjeka koji iznosi 0,8°C. Tada je potrošeno 13,4 GWh goriva, što je prosječno oko 20% ukupne godišnje potrošnje goriva za grijanje.

Iz Toplane podsjećaju da su ovaj put ranije započeli pregovore s dobavljačem prirodnog plina i uspjeli ugovoriti razmjerno nižu cijenu na dulje razdoblje.

- Tako je, nakon ishođenja potrebne suglasnosti od regulatora, na snazi niža tarifa energije već od veljače 2021. (umjesto od početka sljedeće ogrjevne sezone) odnosno su građani uštedjeli već ove ogrjevne sezone. Opskrba plinom redovita je i bez prekida te se na prirodni plin grijalo cijelu sezonu, osim u par kraćih navrata kad se grijalo na mazut, za što imamo na skladištu dovoljne količine, napominju iz Toplane.

U ovoj su sezoni imali 66 intervencija (prošle godine 41), a loše stanje vrelovoda uzrokovalo je i više ispada, no uspjeli su, i uz probleme koje je donijela pandemija koronavirusa, očuvati razinu isporuke usluge na čak 99,55%.

U Karlovcu su 7.833 Toplanina korisnika - lani ih je bilo 7.836 - a iz Toplane poručuju da su im na raspolaganju za bilo kakav savjet i podsjećaju da je sada vrijeme da se izvedu potrebni radovi u toplinskoj podstanici i na kućnim instalacijama.

A veliki radovi, oni na obnovi vrelovoda, trebali bi početi uskoro jer su u pripremi javni natječaji, te završiti 2023.

Izdvojeno


Reci što misliš!