VIJESTI / KARLOVAC

BIVŠI ŽUPAN KAO PREDAVAČ

Dr. sc. Jelić zna kako povećati zadovoljstvo korisnika javnih usluga! Održao predavanje bivšim kolegama i otkrio zašto je otišao iz politike

Dr. sc. Jelić zna kako povećati zadovoljstvo korisnika javnih usluga! Održao predavanje bivšim kolegama i otkrio zašto je otišao iz politike
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

- Nisam ja moje političke poglede promijenio, oni su i dalje identični, međutim, oni su sada sekundarni; primarno se čovjek bavi znanstvenom djelatnošću i teži biti nezavisan koliko god je to moguće, rekao je.

Ovo je putokaz onima koji se bave politikom što mogu učiniti da bude bolje: postaviti organizirane oblike upravljanja ljudskim resursima – stručnjake, za start jednu osobu, čak i odsjek, koji se bavi kreiranjem karijera; uspostaviti interne komunikacijske kanale – formalno i neformalno više komunicirati te poboljšati ocjenjivanje vlastitom metodologijom uz zadanu – uz zakonsku, ona će pomoći.

Zaključak je to iz današnjeg predavanja Uloge ljudskih resursa u kreiranju zadovoljstva korisnika usluga javne uprave u Karlovačkoj županiji, što ga je doktor znanosti Damir Jelić održao u HGK Županijskoj komori Karlovac, za 15-ak nazočnih, zaposlenika županijske i gradske uprave, te gradske tvrtke.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

To je i tema Jelićevog doktorskog rada za koji je, pojasnio je, provedeno istraživanje između 40 zaposlenika županijske i pet gradskih uprava, te 90 gospodarstvenika i 30 građana.

Ideja seže iz 2010., kada mu je arhitekt Vladimir Petrović rekao da mu trud oko ureda za izdavanja građevinskih dozvola neće uroditi plodom.

- To mi je bio motiv da probamo nešto napraviti i napravili smo ozbiljne rezultate, koji su mjerljivi. Od tada je postojala klica gdje teorija može pomoći da se praktičan rad može ostvariti kako treba, kazao je Jelić.

Istaživanje je pokazalo, između ostalog, da su gospodarstvenici i građani, njih više od 50 posto, zadovoljni komunikacijom, znanjem i informacijama zaposlenika, više od 30 posto bi im dalo ocjenu vrlo dobar i odličan, ali 60 posto zaposlenika nije zadovoljno sobom i 75 posto ih smatra da je uobičajeno ocjenjivanje rada bespredmetno. Tu Jelić vidi temu za neku novu doktorsku disertaciju jer smatra da to ima i nacionalne konotacije i da moramo nešto mijenjati.

On se od odlaska s mjesta župana i politike posvetio znanosti, kaže da ideja za dalje ima puno, a trenutno intenzivno radi na knjizi, znanstvene tematike „ali, stil pisanja je poluznanstveni jer kod mene je uvijek neki sukob prisutan između umjetničke crte i čisto znanstvene”.

- Kad je čovjek 16 godina u politici, onda mu je i malo mira potrebno od dnevne politike. Stvarno dišem punim plućima i znam kako je teško biti u politici, znam i kako je narod puno puta realno kritičan, ali i puno puta baš nužno i ne pa ako ja mogu odnijeti jedan mali dio križa i za te ljude i da se nešto svjetla donese, stojim na raspolaganju, kazao je Jelić.

Upitan je li točno da će uskoro postati profesor na jednom privatnom zagrebačkom sveučilištu, odgovorio je da to nije realno jer za to treba puno vremena, „ali slažu se različite ekipe u ovome trenutku i sigurno je da nudim neke kolegije koji sada nisu tako česti”.

- Jer vrlo malo ljudi je koji su se aktivno bavili politikom i otišli ovim putem. Ja sam otišao čista srca i nemam upitnika da li sam trebao ostati. Ne, ovo je moj put, slušao sam emocije. Nisam zažalio što sam otišao; moja je odluka bila, mogao sam ići i kompromisno drugim putem. To je jedina dilema i bila koju su mnogi htjeli od kolega, međutim ja sam odlučio da takav oblik kompromisa nije dobar, nego da treba biti ili aktivna, dnevna politika ili ovaj put koji danas prezentiram, izjavio je Jelić.

Na pitanje je li mu bilo teško pratiti nedavne lokalne izbore, prve na kojima nakon dugo godina nije sudjelovao, je li razmišljao kako je nešto trebalo ili nije napraviti, odgovorio je:

- Političke kampanje su isto dio teorije, ali ja se neću baviti političkim kampanjama pa mi je bilo lakše. Jer da mi je to core business, onda bih u mojoj matičnoj ekipi bavio se time. U konačnici, da raskrstimo jedno od pitanja: zašto je izašao iz stranke? Nisam ja moje političke poglede promijenio, oni su i dalje identični, međutim, oni su sada sekundarni; primarno se čovjek bavi znanstvenom djelatnošću i teži biti nezavisan koliko god je to moguće. Ako ste partitokratski usmjereni, onda vam to muti tu vodu jer morate biti na službi jednoj ekipi. 'Ajmo reći ovako: Ja sam kopačke u nogometnom klubu okačio o klin i otišao u reprezentaciju za trenera mlađe ekipe!

Izdvojeno


Reci što misliš!