VIJESTI / KARLOVAC

30 GODINA OD POČETKA RATA

Most 110. brigade na Korani, a Most 13. domobranske pukovnije na Mrežnici: Ovo je u uspomenu na 147 poginulih pripadnika tih postrojbi

Most 110. brigade na Korani, a Most 13. domobranske pukovnije na Mrežnici: Ovo je u uspomenu na 147 poginulih pripadnika tih postrojbi

Mostovi su preimenovani na inicijativu Udruge pripadnika 110. brigade

Most na Mrežnici na Mostanju sada je Most 13. domobranske pukovnije, a most na Korani na Turnju Most 110. brigade ZNG.

Preimenovani su na inicijativu Udruge pripadnika 110. brigade, uz potporu Hrvatskih cesta, Županije i Grada i to 30 godina od početka Domovinskog rata i u sklopu obilježavanja 30. godišnjice osnivanja braniteljskih postrojbi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ova dva mosta, po riječima predsjednika Udruge pripadnika 110. brigade Envera Smajlija, nose imena postrojbi koje su dale najveći obol obrani Karlovca i Turnja.

- Danas uz nas ovdje vjerujem da nam plješću i 147 poginulih branitelja: 109 iz 110. brigade i 38 iz 13. domobranske; sve ovo što radimo, radimo kao uspomenu na njih. Drago mi je da smo se ovdje našli, da su s nama pripadnici braniteljskih udruga i ovo je odlična uvertira za idući vikend kada se obilježava 30. godišnjica 110. brigade: svečanom akademijom u Zorin domu 25. lipnja s početkom u 18 sati i spustom braniteljskih udruga od Turnja do ŠRC Korana 26. lipnja s početkom u 9 sati, kazao je Smajli.

Prisjetio se da su branitelji ovom cestom prolazili svakodnevno, u  8., 9. i 10. mjesecu 1991. susretali se s kolonama tadašnje JNA, 21. rujna, kada su tenkovi izašli na ove mostove, bili su tu.

- Sjećanja naviru svakodnevno; ovi mostovi, ovaj dio bojišnice mislim da u svakom branitelju 110. brigade i 13. domobranske pukovnije, svih postrojbi koje su bile na bojišnici Karlovca, izaziva poštovanje. Drago mi je zbog toga jer sam bio sudionik svega toga, rekao je Smajli.

Ploču na Mostu 13. domobranske otkrili su načelnici Stožera 13. domobranske pukovnije Nikola Bakale i Dubravko Tarnik, a onu na Mostu 110. brigade ZNG-a njen najdugovječniji zapovjednik Josip Tomačić i predsjednik Udruge pripadnika 110. Enver Smajli.

- Kaže se da mostovi bude i donose život, a ova dva mosta imaju dodatnu dimenziju, oni su to stvarno bili u Domovinskom ratu. Zahvaljujući pripadnicima 110. i 13. domobranske pukovnije i tadašnjim braniteljima koji su bili na ovom prostoru, Karlovac je mogao, kako-tako, živjeti. Zato su imena mostova simbol, podsjećaju nas na sve one koji su dali vlastite živote i zdravlje za slobodu, ne samo Karlovca nego i Hrvatske; Karlovac je simbol obrane Hrvatske. Obilježavamo ove godine 30. obljetnice naših postrojbi i moramo njegovati sjećanje, uvijek tražiti prostor da podsjetimo sve nas danas i generacije koje dolaze poslije nas, da slobodu koju živimo i demokraciju zahvaljujemo mnogima koji danas nisu među nama. To je vrijednost i simbolika i ova dva mosta, poručio je gradonačelnik Damir Mandić.

Izdvojeno


Reci što misliš!