VIJESTI / KARLOVAC

BIRAČ NA VUČJAKU

Stare salonitne cijevi im pucaju svakodnevno, stanovnici Vučjaka i okolnih naselja traže hitno postupanje: Ovo je alarmantno, osigurajte nam pitku vodu

Stare salonitne cijevi im pucaju svakodnevno, stanovnici Vučjaka i okolnih naselja traže hitno postupanje: Ovo je alarmantno, osigurajte nam pitku vodu
Facebook

- Moramo vidjeti kako se novac troši, koji su planovi za rekonstrukciju vodovodne mreže i prestati s nonšalantnim ponašanjem, zaključio je Birač te obećao kako će se za to zalagati u Gradskom vijeću.

Kad će biti obnovljen dotrajali vodovod u karlovačkom naselju Vučjak i drugim okolnim naseljima pitaju se stanari koji zadnjih nekoliko tjedana neprestano se suočavaju s pucanjem cijevi. 

Iz Vodovoda su objasnili da se radi o hidrauličkim šokovima, no svima je jasno da kratkoročna krpanja nisu opravdanje jer mještani smatraju da im je bitno narušena kvaliteta života ali i ona usluga koju debelo plaćaju. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Danas je na Vučjak stigao gradski vijećnik Dimitrije Birač (Nova ljevica) te rekao da je ovo veliki problem. 

- U 20 dana sedam, osam puta pucale su cijevi, to su stare salonitne cijevi od prije 56 godina, sadrže azbest i štetne su za zdravlje. Kad imate ovako česta puknuća takvog razmjera to nije samo komunalni nego i politički problem. Za ove ljude je to izvanredna situacija a čini se da ViK se ne ponaša da je to izvanredna situacija nego redovito poslovanje, rekao je Birač.

Kako kaže primarna djelatnost poduzeća je isporuka vode, obnavljanje i razvoj vodne djelatnosti. 

- Imamo podatak da je 2010. godine ViK donirao pola milijuna kuna NK Karlovcu, sada 720 tisuća kuna za udruge, sportske i druge, a ako je nešto izvanredna situacija morate se fokusirati na prioritetni cilj, a  to je ili brza i kvalitetna sanacija ili strateški što veća i brža obnova starih cijevi i zamjena s novim, kaže Birač aludirajući da bi ta sredstva trebalo preusmjeriti u ono što su primarni zadaci gradskog poduzeća. 

Podsjetio je na 2013. godinu kad je tadašnji direktor Ivan Mrzljak, a poslije i zamjenik gradonačelnika naveo da u sustavu imamo još 109 km azbestnih cijevi, te da će to do 2020. godine biti riješeno. Birač kaže kako je sad 2021. godina a nitko ne zna koliko ih još ima i hoće li se zamjena dotrajalih cijevi rješavati s aglomeracijom.

- Moramo vidjeti kako se novac troši, koji su planovi za rekonstrukciju vodovodne mreže i prestati s nonšalantnim ponašanjem, zaključio je Birač te obećao kako će se za to zalagati u Gradskom vijeću.

O problemima stanovnika govorio je mještanin Ivica Furač s Vučjaka.

- Problemi s vodoopskrbom na Vučjaku nisu od jučer, traju više desetljeća. Ja sam još 2007. nakon pucanja cijevi tražio analizu vode i ZZJZ KŽ je uzorkovao vodu i tada nije bila ispravna za piće. Mislim da sad analizu netko drugi treba platiti i dokazati da voda koju dobivamo nije ispravna za piće. Prljava je i žuta, sadrži čestice što se vidi na filterima slavina, priča Furač.  

Na primjeru svojih računa i onih iz Zagreba Furač kaže da je vidljivo da Karlovčani puno više plaćaju naknadu za razvoj i za obnovu mreže. 

-  Koliko oni manje plaćaju a mi više, a što dobivamo. Isto tako i naknada za zaštitu voda koja ide Hrvatskim vodama. Kod nas je 1,35 kn po m3, a u Zagrebu 0,45 znači tri puta manje.  Jesmo mi krivi što do nas nije došla kanalizacija i što naša otpadna voda ne ide u pročistač? Ovo sve navodim da se vide problemi i da kažemo da Vodovod sigurno ima novaca, ako ima za razne druge stvari onda ima i za ove prioritetne koje ima nalaže i Zakon, ispričao je Furač.

Kaže i da je predsjednik Mjesnog odbora djelatnik ViK-a, a kad su krenula pucanja cijevi nigdje ga nije bilo, nego sve što su zvali i kontaktirali poduzeće radilo se na inicijativu samih građana a ništa iz Mjesnog odbora.

- Apelirao bih na ViK da nekoga pošalju da organiziraju sastanak i da vidimo kad će početi sanacija sustava i kad će se zamijeniti cijevi. Ovo nije normalno, cijevi pucaju, mogu se s prstima slomiti, skroz su dotrajale i stanje je alarmatno, treba hitno osigurati pitku vodu u ovom dijelu grada Karlovca, kaže još Furač.  

Izdvojeno


Reci što misliš!