VIJESTI / KARLOVAC

HDZ-OVO KADROVIRANJE

U karlovačkoj Općoj bolnici smijenjeni šefovi odjela s najvišim stručnim referencama - velik dio osoblja zatečen ovom odlukom: Politika u ovakvoj ustanovi ne smije biti ispred struke!

U karlovačkoj Općoj bolnici smijenjeni šefovi odjela s najvišim stručnim referencama - velik dio osoblja zatečen ovom odlukom: Politika u ovakvoj ustanovi ne smije biti ispred struke!
foto ilustracija

Struka bi ipak trebala biti ispred svega i to je jedini način da bolnica prosperira i u budućnosti dođe na viši referentni nivo, na regionalnu ili nastavnu bolnicu.

Nastavlja se kadroviranje s političkim konotacijama u Općoj bolnici Karlovac, a nakon što je prije godinu dana jedan HDZ-ovac zamijenio drugog na mjestu ravnatelja (Nikša Antica je došao nakon Ervina Jančića), sad su krenule i smjene šefova odjela.

Kako doznajemo, prošlog je tjedna na iznenađenje mnogih u bolnici Antica smijenio šefove dva najveća odjela, onih za unutarnje bolesti i kirurgije. Tako su karlovački liječnici poznati po stručnosti i iskustvu Davor Horvat i Želimir Korać zamijenjeni mlađim kolegama, Ivanom Kovačić, odnosno Draženom Tufekovićem. Horvat i Korać su prije godinu dana prvo razriješeni s mjesta šefova odjela s četverogodišnjim mandatom, izborenim nakon javnog natječaja s više kandidata, a da bi bili postavljeni za vršitelje dužnosti. No to je očito bio samo način da se definitivno lakše izvede konačna smjena.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Politika ispred struke?

Sada je ova odluka iznenadila sve u bolnici, posebno jer smijenjeni šefovi nisu imali iza sebe nikakvih problema i afera u radu, a njihove su stručne i znanstvene reference najviše među svim djelatnicima karlovačke bolnice, od docenture, primarijata i doktorata znanosti, te su obojica cijenjeni u stručnim i akademskim krugovima. Tim više jer su sad već bivši šefovi od ravnatelja dobili tek obavijest o smjeni, bez razgovora i obrazloženja za ovaj potez.  

Za komentar cijele situacije zamolili smo ravnatelja Anticu no odgovor na upit poslan u četvrtak još nismo dobili.

Kako doznajemo iz bolničkih krugova, ova je odluka dodatno zbunila i revoltirala djelatnike bolnice pa nam jedan od njih kaže da je evidentno da je umjesto kriterija struke, politika duboko zagrebla u odnose unutar bolnice, a ne samo što se tiče Ravnateljstva. Kakva se poruka šalje u trenutku borbe s pandemijom i kroničnim nedostatkom stručnog osoblja i kako će se to odraziti na rad bolnice sada može tek pretpostaviti, no ne može biti dobro. 

Politički moćnici

KAportal je, podsjetimo, u srpnju prošle godine pisao o tome kako Upravno vijeće nije dalo novi mandat ravnatelju Ervinu Jančiću, a smjena je Jančića, ali i mnoge njegove kolege itekako iznenadila jer je došla uslijed pandemije koronavirusa. Kao ravnatelj bio je vrlo eksponirana osoba u Stožeru civilne zaštite i pohvaljivan jer je odlično organizirao rad bolnice u pandemijskim uvjetima, spriječen je prodor virusa među osoblje i uspješno uspostavljena trijaža. No politika ga je na mjesto ravnatelja dovela, a isto tako ga je i maknula.

Jančić je smijenjen zbog financijskih pokazatelja, no u nemilost "svog" HDZ-a je došao jer nije želio bezpogovorno provoditi odluke političkih moćnika iz stranačke organizacije - županijskog HDZ-a.

Korak unazad?

Struka bi ipak trebala biti ispred svega i to je jedini način da bolnica prosperira i u budućnosti dođe na viši referentni nivo, na regionalnu ili nastavnu bolnicu. No s ovakvim odnosom politike prema najstručnijim kadrovima čini se da to baš i neće biti lako izvesti. 

Oni koji su proteklih godina mukotrpno radili na uspješnoj suradnji karlovačke bolnice s Medicinskim fakultetom u Rijeci sad strahuju da je i ona ovim odlukama došla u pitanje. Naime, četiri od pet sveučilišnih docenata OB Karlovac (Horvat, Korać, Lucijanić, Jančić) sad su praktički na dnu ustroja svojih odjela, izuzev doc. dr. Lončarić Katušin koja obnaša i funkciju zamjenika ravnatelja i šefa Odjela za anesteziju.

Izdvojeno


Reci što misliš!