VIJESTI / KARLOVAC

POLITIKA

Možemo! Karlovac: Samo potpuna otvorenost i transparentnost mogu zaustaviti korupciju i stranačko upravljanje gradom i institucijama

Možemo! Karlovac: Samo potpuna otvorenost i transparentnost mogu zaustaviti korupciju i stranačko upravljanje gradom i institucijama

Otvoreni proračun zakonska je obveza svih jedinica lokalne i područne samouprave, podsjećaju

- Potpuna otvorenost i transparentnost mogu zaustaviti korupciju i stranačko upravljanje gradom i institucijama, poručili su iz karlovačkog Možemo!, komentirajući najavljeno uvođenje digitalne platforme za otvoreni proračun.

U priopćenju navode:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Možemo! Karlovac snažno podržava otvaranje proračuna za javnost, ali u cilju potpunog informiranja javnosti, želimo istaknuti da je otvoreni proračun zakonska obveza svih jedinica lokalne i područne samouprave, te ne bi smio biti iskaz političke velikodušnosti karlovačkih vlasti.

U Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi od 17. prosinca 2020. godine stoji kako „Općina, grad i županija dužne su javno objaviti informacije o trošenju proračunskih sredstava na svojim mrežnim stranicama tako da te informacije budu lako dostupne i pretražive“. Uz to, u Ustavu RH stoji da se „Jamči pravo na pristup informacijama koje posjeduju tijela javne vlasti“, a to je pravo i dodatno uređeno u Zakonu o pravu na pristup informacijama: „U svrhu poticanja i olakšavanja ponovne uporabe informacija tijela javne vlasti dužna su na lako pretraživ način objaviti informacije dostupne za ponovnu uporabu, zajedno s metapodacima, u strojno čitljivom i otvorenom obliku, u skladu s otvorenim standardima.“. 

Možemo! Karlovac još je u travnju ove godine u sklopu prezentacije o Digitalnim rješenjima https://karlovac.mozemo.hr/vijesti/6396/ predstavio jedno minimalističko rješenje pretraživog otvorenog proračuna, no kako bi se postigla istinska financijska transparentnost u Karlovcu, ovim putem tražimo: 

Otvaranje proračuna poželjno do 5. razine, a minimalno do 4. razine koja je minimalna preporuka Povjerenika za informiranje Republike Hrvatske. Prikaz podataka do 2. ili 3. razine zapravo nije pravo otvaranje

Otvaranje povijesnih podataka proračuna unazad 10 godina, što će omogućiti vizualni prikaz tendencija u gradu Karlovcu

Jednostavan pregled i pretraživanje svih isplata iz proračuna, isplata gradske uprave, gradskih ustanova, gradskih četvrti i mjesnih odbora te ostalih ustanova i agencija

Jednostavan pregled i pretraživanje registra ugovora javne nabave

Dostupnost objavljenih informacija za ponovnu upotrebu, analizu i objavu trećih strana

Informacije i o proračunu i o proračunskim isplatama objavljivati u strojno čitljivom standardnom obliku koji je dostupan za daljnje obrade, provjere izračuna i vizualizacije.

Postaviti otvorenu mogućnost priključivanja gradskih tvrtki na digitalni sustav otvorenog proračuna. Grad će biti potpuno transparentan tek kada i računi Gradskih tvrtki postanu otvoreni i pretraživi

 

Tražimo nadalje da se i građani aktivno uključe u donošenje proračuna, za što su nužni sljedeći preduvjeti:

Kontinuirana edukacija građana o proračunu i načinu njegova donošenja.

Aktivno pozivanje građana na suradnju u donošenju proračuna što podrazumijeva da javna rasprava o proračunu traje više od dosadašnjih 8 dana.

Saslušati prijedloge građana, te u javno dostupnom formatu obrazložiti razloge odbacivanja njihovih prijedloga.

 

Iako se želimo nadati da će i u Karlovcu započeti nova praksa otvorenosti, moramo izraziti izvjesnu skepsu jer se i sama odluka o otvaranju proračuna donosi jednostrano i predstavljena je javnosti na vrlo općeniti način, bez da je prethodno predstavljena i raspravljena u Odboru za financije i na Gradskom Vijeću. 

Možemo! Karlovac se zalaže za otvaranje uprave, potpunu transparentnost upravljanja i uključivanje građana u odlučivanje.  Uvjereni smo kako je potpuna otvorenost i transparentnost put kojim se mogu zaustaviti korupcija i stranačko, umjesto stručno, upravljanje gradom i institucijama."


 


 

Izdvojeno


Reci što misliš!