VIJESTI / KARLOVAC

NOVI SUSJEDI

Dabrovi se namnožili na karlovačkom području! Uništili su velik broj vrba uz Koranu, dabar "stručno" pregradio i protupoplavnu zapornicu u Mostanju

Čitatelj nam kaže da je u ovu tematiku itekako dobro upućen jer, dodaje, poznaje svaki kamen od turanjskog slapa do hotela.

Dabrovi su se namnožili i na obalama karlovačkih rijeka, a čitatelj nam javlja kako su napravili pravu devastaciju drveća na potezu uz rijeku u karlovačkom gradskom naselju Mostanje. 

- Upravo stojim pored kanala - zapornice za zaustavljanje povratnih voda i dabar ga je stručno pregradio. I to tako stoji tjednima, a Vodoprivrede nigdje, piše nam čitatelj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kaže da je u ovu tematiku itekako dobro upućen jer, dodaje, poznaje svaki kamen od turanjskog slapa do hotela.

- Odgovorno tvrdim da je oko 70 posto vrbe uništeno na tom potezu od strane rastuće populacije dabrova, rekao je za KAportal.

A otkud uopće dabrovi u Karlovcu jer su još krajem 19. stoljeća potpuno nestali u Europi? Naime, dabrovi su u Hrvatsku vraćeni u periodu od 1996. do 1998. godine u okviru projekta "Dabar u Hrvatskoj". Po nekim podacima procjenjuje se da ih je 2012. godine bilo već preko tisuću. Raširili su se u mnoge hrvatske rijeke, a na nekim lokalitetima ih ima i previše. Po tvrdnjama našeg čitatelja, izgleda i na karlovačkom području.

Zapornica u kojoj obitavaju dabrovi izgrađena je u Mostanju ispod postojećeg mostića. Kako smo tada pisali, njome bi trebala upravljati lokalna javna vatrogasna postrojba temeljem procjene ugroženosti tog područja, odnosno dizati je i spuštati prema potrebi (ovisno o vodostaju).

Izdvojeno


Reci što misliš!