VIJESTI / KARLOVAC

KADROVIRANJE U KARLOVCU

Na stranačko uhljebljivanje nije imuno ni karlovačko Veleučilište! Jednog od kandidata za tajnika začudilo da nema ni pravo žalbe: Ovo je nova razina bahatosti

Na stranačko uhljebljivanje nije imuno ni karlovačko Veleučilište! Jednog od kandidata za tajnika začudilo da nema ni pravo žalbe: Ovo je nova razina bahatosti

Našoj redakciji se, međutim, prije nekoliko dana javio jedan od kandidata, pravnik iz Zagreba koji je ukazao na nelogičnosti kod same procedure izbora glavnog tajnika.

Da su u Karlovcu javni natječaji tek zabava za javnost, materijal za "novinarska piskarala" koji tu i tamo napišu nešto, ali samo ih rijetki "dožive", pokazuje i zadnji natječaj proveden na Veleučilištu u Karlovcu.

Časna visokoškolska ustanova kojim se Karlovac diči tako je nedavno dobila novog glavnog tajnika, a nakon što je mnogima omiljen Marin Kundić tragično stradao u prometnoj nesreći. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

I prije nego što je natječaj raspisan, KAportal je, kao i u svim ostalim slučajevima stranačkog kadroviranja na javne dužnosti, napisao da će novi tajnik biti HDZ-ovac Kristijan Čujko, pravnik koji je donedavno obnašao dužnost pročelnika Ureda župana, odnosno županice Karlovačke županije. (Tekst pročitajte ovdje....)

Našoj redakciji se, međutim, prije nekoliko dana javio jedan od kandidata, pravnik iz Zagreba koji je ukazao na nelogičnosti kod same procedure izbora glavnog tajnika. Kako nam je rekao, a ipak želio ostati anoniman, čak se ne radi o tome što je pročitao na KAportalu da je i ovaj natječaj samo "formalnost" i da je stranka već odlučila tko će dobiti ovaj posao. 

- Javio sam se na natječaj, imao naravno sve uvjete i pozvan sam na razgovor. Međutim, smatram da je zanemarena uredba koja se zove -  "provođenje javnog natječaja u državnoj službi", smatra ovaj pravnik.

Kad je nazvao Dekanat, samo mu je rečeno da je novi glavni tajnik već izabran, te da će oni "po Pravilniku o radu Veleučilišta zaključiti ugovor s osobom koja je izabrana". To je, naravno bio Kristijan Čujko, izabran između pet kandidata, no to je po karlovačkom obrascu zapošljavanja u javnim službama već bilo prije dogovoreno na nekom stranačkom sastanku. 

Kandidata pak zanima zašto ne postoji rok žalbe i kako je moguće da on kao kandidat nije dobio odluku nego samo obavijest.

- Ovo još nisam vidio u Hrvatskoj, ovo je valjda nova razina bahatosti, kaže nam kandidat koji je čak rekao da je u procesu prijave sve bilo okej i po "PS-u". Kako dodaje, kad je u telefonskom razgovoru pitao za žalbu čak su ga i molili da se ne žali jer "sve je već riješeno". 

- Shvaćam da je to mali grad, ali meni je baš simpatičan i već neko vrijeme razmišljam da se preselim u Karlovac, ali ovo baš i ne daje neku dobru sliku o njemu, ispričao nam je. 

Objašnjenje cijele situacije zatražili smo od Dekanata Veleučilišta i dobili odgovor. 

- Natječaj za radno mjesto I. vrste - rukovoditelj (načelnik) odjela / glavni tajnik Veleučilišta u Karlovcu, objavljen je u "Narodnim novinama" br. 84/2021, na web stranici Veleučilišta u Karlovcu te u "Večernjem listu". Na natječaj se javilo pet kandidata, od kojih je četvero udovoljavalo formalnim uvjetima natječaja te su pozvani na selekcijski intervju s članovima Povjerenstva za provedbu javnog natječaja, pišu nam iz Dekanata.

Kako dodaju, nakon provedenog postupka, a sukladno pristiglom prijedlogu Povjerenstva te uz poštivanje svih zakonskih i internih propisa, kao i Temeljnog kolekivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama (TKU), radni odnos na oglašenom radnom mjestu je zasnovan s kandidatom Kristijanom Čujkom.

- Napominjemo kako propisima koji se u konkretnom slučaju primjenjuju (Zakon o radu i TKU) nije predviđena mogućnost žalbe koja bi odgađala zapošljavanje izabranog kandidata. Takva je mogućnost, primjerice, dopuštena kod zapošljavanja u državnoj službi i jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, ali ne i u javnim službama. Nezadovoljnim kandidatima ostaje mogućnost prigovora i tužbe pred nadležnim sudom, no bez mogućnosti odgode zapošljavanja, obrazložili su nam u Veleučilištu.

Hoće li se nezadovoljni kandidati žaliti na sudu kad već nemaju pravo žalbe u redovnom postupku treba tek vidjeti, no žalosno je da i jedna ovakva ustanova, uz dužno poštovanje svima koji su je tijekom desetljeća gradili, opet postaje poligon za stranačko uhljebljivanje u gradu koji je već nažalost i brendiran upravo po ovakvoj praksi. 

Izdvojeno


Reci što misliš!