VIJESTI / KARLOVAC

KOLIZIJA PROPISA?

Kako se županijska Razvojna agencija "Karla" našla na "listi srama" Porezne? Odrezali joj 1,4 milijuna kuna PDV-a, u Županiji tvrde - nije ga ni trebalo platiti?!

Kako se županijska Razvojna agencija

No kako je došlo do obračunavanja naplate PDV-a izgleda da baš i nije previše jasno jer je "Karla" kao tvrtka od posebnog interesa bila samo "protočni bojler" koji je novac iz europskih projekata s državne razine spuštao na lokalnu.

Sa zadnjim danom listopada 2021. godine Porezna uprava objavila je nove podatke o listama dužnika pravnih osoba koje imaju nepodmirene obveze prema državi. Među neslavnih "top 10" dužnika u Karlovačkoj županiji našla se i sad već bivša Razvojna agencija "Karla" d.o.o. koja se nalazi u postupku likvidacije. Porezna joj bilježi nešto manje od 1,4 milijuna kuna duga, na ime nikad plaćenog PDV-a. 

Kako je to moguće, s obzirom da se radilo o tvrtki kojoj je osnivač bila Karlovačka županija pitali smo u Uredu županice, kao i što se čini po pitanju nastalog duga.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U Karlovačkoj županiji podsjetili su na kronologiju.

- Sukladno Zakonu o regionalnom razvoju proveden je postupak osnivanja javne ustanove Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije 2018. godine koja je preuzela poslove dotadašnje Razvojne agencije Karlovačke županije Karla d.o.o. te je izvršen prijenos gospodarske cjeline. Nakon toga osnivači Razvojne agencije Karla d.o.o. su sukladno odredbama Zakona o trgovačkim društvima pokrenuli postupak likvidacije Karla d.o.o. a taj postupak je još uvijek u tijeku. U trenutku pokretanja postupka likvidacije Karla d.o.o. nije imala niti jednog vjerovnika niti nepodmirenih potraživanja niti po kojoj pravnoj osnovi, kažu nam u Županiji.

Međutim, nakon što je u studenom 2018. godine izvršen prijenos gospodarske cjeline na javnu ustanovu, Porezna uprava Karlovac pokreće postupak poreznog nadzora Karle - tvrtke i to poreza na dodanu vrijednost za razdoblje od 1. siječnja 2017. do 31. listopada 2018. godine. Tu su i nastali problemi. 

- U postupku poreznog nadzora koji je obuhvatio i razdoblje do travnja 2019. godine, Porezna uprava je utvrdila novonastale obveze s osnova poreza na dodanu vrijednost u ukupnom iznosu od 1.398.721,63 kune umanjen za iznos neizvršenog povrata poreza na dodanu vrijednost u iznosu od 215.658,63 kune, kažu nam u Županiji.

Dodaju da se tu radi o novoutvrđenim obvezama poreza na dodanu vrijednost koje je Porezna uprava utvrdila retroaktivno, kao i da je Karla d.o.o. podnijela sve pravne lijekove Ministarstvu financija jer se radilo "o koliziji primjene propisa iz područja regionalnog razvoja i financiranja iz fondova EU i poreza na dodanu vrijednost".

No kako je došlo do obračunavanja naplate PDV-a izgleda da baš i nije previše jasno jer je "Karla" kao tvrtka od posebnog interesa bila samo "protočni bojler" koji je novac iz europskih projekata s državne razine spuštao na lokalnu. U Karlovačkoj županiji podsjećaju na tu činjenicu, odnosno da je Karla d.o.o. kao razvojna agencija obavljala djelatnost regionalnog koordinatora u Karlovačkoj županiji temeljem Zakona o regionalnom razvoju.

- Protivno stajalištu Porezne uprave pokrenut je pokrenula upravni spor kod Upravnog suda u Rijeci, a taj postupak je još uvijek u tijeku, kao i postupak likvidacije Razvojne agencije Karla d.o.o., kažu nam u Karlovačkoj županiji. 

Kako će se cijeli postupak završiti treba tek vidjeti, no sigurno da do ovog nije trebalo doći.

Izdvojeno


Reci što misliš!