VIJESTI / KARLOVAC

BRZI TESTOVI

Na PCR u Karlovcu sad se čeka tri dana, krenulo antigensko testiranje i u ordinacijama domova zdravlja - pacijente se poziva da prije dolaska konzultiraju liječnika

Na PCR u Karlovcu sad se čeka tri dana, krenulo antigensko testiranje i u ordinacijama domova zdravlja - pacijente se poziva da prije dolaska konzultiraju liječnika
PIXSELL

Uvođenjem antigenskih testiranja kao priznate metode za utvrđivanje virusa trebao bi se dodatno rasteretiti sustav, pa više ne bi trebalo biti višednevnih čekanja na PCR testiranja.

Epidemija koronavirusa i novi soj omikron zaprijetio je Hrvatskoj. Sve veći dnevni broj zaraženih rezultirao je redovima na punktovima za masovno testiranje. Situacija ništa bolja nije i u jedinom karlovačkom drive - in punktu u bivšoj vojarni Luščić.  

Naime, KAportal je već izvještavao (link) kako postaje sve veći problem doći na red za testiranje, tako da se čeka i više dana pa se često događa da poneki i odustane od testiranja već samoinicijativno odrade 10-dnevnu izolaciju, naravno ako im test nije uvjet za posao. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako su na naš upit danas potvrdili iz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije trenutno se na PCR testiranje čeka tri dana.

No, uvođenjem antigenskog testiranja, cijeli sustav trebao bi se dodatno rasteretiti, s time da, kako napominju iz ZJZKA, Zavod ne provodi brzo antigensko testiranje, već samo osigurava brze antigenske testove ovlaštenim zdravstvenim ustanovama, pružateljima usluga BAT testiranja, a to su Domovi zdravlja.  

Na upit KAportala, ravnateljica DZ Karlovac Tatjana Šterk-Tudić potvrdila je da sukladno uputi Ministarstva zdravstva ordinacije Doma zdravlja Karlovac provode brza antigenska testiranja na COVID-19.

- Da bi se spriječilo širenje virusa na zdravo pučanstvo potrebno je prije dolaska na lokaciju testiranja izvršiti telefonsku konzultaciju s izabranim liječnikom te dogovoriti vrijeme dolaska na testiranje. Do sada nismo imali veći broj upita za antigensko testiranje, ali je Dom zdravlja Karlovac izvršio potrebne predradnje da bi na iste kvalitetno odgovorio, pojasnila je Šterk - Tudić. 

Kao što je bilo i kod kampanje cijepljenja, nisu baš svi liječnici oduševljeni idejom da oni vrše antigenska testiranja. Mnogima je to dodatno opterećenje jer jedva stignu obavljati i redovan posao, dok neki smatraju da nemaju niti dovoljno prostora i ljudi da za taj posao. No kako će se ova zamisao s vrha provoditi u praksi ipak treba pričekati nekoliko dana. 

 

 

 

 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!