PORUKA OPORBE

Karlovačko Gradsko vijeće jedino u “lockdownu”? U četvrtak opet ide online, vijećnik Birač: Očito da gradonačelnik ne želi utakmicu odigrati na terenu

Kao što vladajuća stranka inzistira na on-line konceptu sjednice, koja će ovog puta imati gotovo dvostruko manje točaka dnevnog reda, tako i ja inzistiram da se sjednica održi uživo, kazao je Birač u razgovoru za KAportal.

Sljedeća sjednica Gradskog vijeća grada Karlovca održat će se u četvrtak, i to kao i prijašnja, na kojoj se ujedno donosio i ovogodišnji proračun, u online formatu i popodnevnom terminu u 17 sati. Svoje nezadovoljstvo načinom njezina održavanja iskazao je tada gradski vijećnik Dimitirije Birač (Nova ljevica), a u razgovoru za KAportal, kazao je kako je istog mišljenja i danas.  

– Kao što vladajuća stranka inzistira na on-line konceptu sjednice, koja će ovog puta imati gotovo dvostruko manje točaka dnevnog reda, tako i ja inzistiram da se sjednica održi uživo. Dodao bih, s početkom u 9 sati, poručio je.   

Birač pritom ponavlja i naglašava kako njegov zahtjev ne dolazi u trenutku neke opće karantene, kao što je bila ona u proljeće 2020.  godine. 

– Upravo suprotno, izgleda da se svi javni događaji odvijaju uživo, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Nijedan veći hrvatski grad zadnjih mjeseci nije održao sjednice svog predstavničkog tijela on-line. Jedino Karlovac. Također, samo protekli tjedan smo vidjeli događaje poput: gostovanje Slavoja Žižeka u prepunom HNK, zatim dugotrajna sjednica zagrebačke gradske skupštine, zasjedanje Sabora itd. Sve se odvijalo uživo.  

Birač u nastavku ističe kako gradski vijećnici imaju pravo zasjedati uživo, dok onaj dio vijećnika koji ne može sudjelovati uživo iz zdravstvenih razloga bilo koje vrste, neka ostane doma, kao što je to bio slučaj na nedavnoj zagrebačkoj skupštini, pa se manji dio vijećnika uključivao preko interneta. 

– Naglašavam da je Gradsko vijeće političko tijelo Karlovca. Građani su nas izabrali da u njihovo ime raspravljamo i donosimo odluke. Sigurno nas nisu birali da sjednice održavamo iz ureda, dnevnih i spavaćih soba ili kuhinja. Izgleda mi vrlo neozbiljno i podcjenjujuće prema Karlovčankama i Karlovčanima, da se glavno političko tijelo grada – skriva iza računala.  

Uz to, Birač postavlja pitanje gdje je tu odgovornost, njihova kao gradskih vijećnika ali i prije svega gradonačelnikova. 

– Gotovo na svakoj sjednici gradonačelnik ne propušta pojasniti da smo svi mi koji smo se kandidirali, “koji smo bili na izbornim plakatima”, preuzeli određenu odgovornost. Gradonačelniče, pitam Vas – gdje je ta odgovornost? U kojem obliku ona dolazi, s obzirom da smo jedini grad koji održava sjednice on-line? 

– Gradsko vijeće je politička reprezentacija (predstavništvo) Karlovca, koju čine igrači svih naših klubova. Izgleda da ne želite ovu reprezentaciju na terenu, upravo tamo gdje pripada i upravo onda kada treba igrati. Naprotiv, želite da ide kući. Do kad? 

Poruka Birača vladajućima je sljedeća: “neka sljedeća sjednica bude uživo, s početkom u 9h, neka se onima koji su spriječeni sudjelovati uživo, organizira on-line veza, neka se one koji nemaju potvrde, testira na licu mjesta …”  

– Siguran sam da Grad ima ljude koji ovu manju operaciju mogu organizirati, poručio je Birač.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest