VIJESTI / KARLOVAC

SVE IH JE VIŠE

Noćna šetnja Karlovcem kao u hororu! Vrane se brutalno namnožile, krošnje su ih pune i prijete drugim vrstama - provjerili smo što po tom pitanju radi Grad Karlovac

Noćna šetnja Karlovcem kao u hororu! Vrane se brutalno namnožile, krošnje su ih pune i  prijete drugim vrstama - provjerili smo što po tom pitanju radi Grad Karlovac
foto ilustracija Ivica Galovic/PIXSELL

No što se točno poduzima građani baš i ne vide na djelu. Podsjetimo, prije desetak godina predstavljen je program sokolarenja jer sokoli učinkovito mogu otjerati vrane. No provodi li se uopće ta metoda u gradu nam nisu rekli.

Noćna šetnja Domobranskom ulicom za neke bi mogla biti i traumatična, a na trenutke bi se mogli naći u situaciji da pomislite da se nalazite usred seta poznatog Hitchcockovog filma "Ptice". 

U krošnjama drveća u Domobranskoj ali i u drugim dijelovima Karlovca obitavaju tisuće vrana koje su se posljednjih godina nevjerojatno razmnožile i sve ih je više i više da se radi o pravoj najezdi. Prizor kad jato poleti i nebo se doslovno zacrni nije baš ugodan, a buka koju ove ptice rade zna biti i zaglušujuća. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Mediji su nedavno pisali o napadima vrana na bicikliste u Zagrebu, a sličan problem imaju i drugi gradovi u Hrvatskoj. U karlovačkoj gradskoj upravi provjerili smo imaju li plan da se broj gradskih vrana stavi pod kontrolu jer bi uskoro moglo biti još više problema. 

- Vrane (vrana gačac i siva vrana) sukladno zakonu spadaju u divljač koja je zaštićena lovostajem u periodu od 1. ožujka do 31. srpnja. U  tom periodu polažu jaja i legu se mladi te je zakonom zabranjeno skidanje gnijezda. Vranama se gospodari u lovištu sukladno propisima lovnogospodarske osnove, a na površinama izvan lovišta, odnosno u naseljenim područjima, sukladno Programu zaštite divljači, kažu nam u gradskoj upravi.

Kako dodaju, navedenim zakonskim aktima utvrđuje se procjena brojnog stanja populacije dotične vrste, a sukladno tome metode suzbijanja povećane brojnosti iznad utvrđenog socijalnog kapaciteta - lov ili protjerivanje, posebno ako je ugroženo zdravlje ljudi ili devastirana imovina (parkovno drveće, parkovni elementi - klupice, rasvjeta, koševi, staze, automobili, javne zgrade i mjesta - fasade, žljebovi, antene, autobusne stanice i sl.).

- Grad Karlovac, svojim Programom zaštite divljači zadovoljava zakonski propisane uvjete i može poduzimati propisane mjere i aktivnosti oko najezde vrana i smanjenja njihove populacije. Mjere su propisane uz suglasnosti Ministarstva nadležnog za zaštitu prirode.  Vrane kao i ostala divljač su sve veći problem u urbanim područjima u cijeloj Hrvatskoj, te je je potrebno smanjiti populaciju jer ugrožavaju ostale životinjske vrste - ptice pjevice, vjeverice, golubove, grlice, sove koje su bitne za biološku raznolikost ekosustava, kažu nam u gradskoj upravi. 

No što se točno poduzima građani baš i ne vide na djelu. Podsjetimo, prije desetak godina predstavljen je program sokolarenja jer sokoli učinkovito mogu otjerati vrane. No provodi li se uopće ta metoda u gradu nam nisu rekli.

- Jedna od učinkovitih metoda je biološka zaštita - sokolarenje u kombinaciji sa skidanjem gnijezda i orezivanje drveća urbanih sredina - reduciranje krošnje stabala. Poslove sokolarenja i uklanjanja gnijezda mogu obavljati isključivo pravne ili fizičke osobe koje su registrirane za lov, stupičarenje i brigu za divljač, osobe sa sokolarskim ispitima i registriranim pticama grabljivicama, te licencirani izvođači sa licencom lovstva i urbanog šumarstva, kažu nam u Gradu. 

Dodaju da se građani mogu obratiti nadležnom komunalnom redarstvu, te se nakon terenske intervencije i obilaska može procijeniti metoda uklanjanja, isključivo u periodu izvan lovostaja.

Izdvojeno


Reci što misliš!