VIJESTI / KARLOVAC

TERASE KAFIĆA

Kad je bila korona moglo se sve, a sada? Poznati karlovački ugostitelj zatražio od gradske uprave da ostanu proširene terase uz naplatu: Bilo bi dobro za kafiće, ali i za Grad!

Kad je bila korona moglo se sve, a sada? Poznati karlovački ugostitelj zatražio od gradske uprave da ostanu proširene terase uz naplatu: Bilo bi dobro za kafiće, ali i za Grad!

Mi bi dobili mogućnost rada na većoj površini, Grad bi imao veću dobit, a građani mjesto gdje mogu uživati na otvorenom, kaže nam Godač.

Dok je koronavirus punio bolnice a koronakriza ispraznila i zatvorila kafiće i nametnula niz restrikcija od kojih se još nismo oporavili, prošlo je već neko vrijeme, no repovi su i dalje tu. 

Kao što je KAportal već pisao, Grad Karlovac u planu ima novu odluku o korištenju javnih površina odnosno namjerava povisiti cijenu najma za terase kafića. I dok je nekim ugostiteljima problem što će morati plaćati više, ima i onih kojima je problem što će se površine terasa kafića smanjiti. Podsjetimo, Grad Karlovac je donio uredbu kojom se zbog epidemioloških mjera dozvoljava proširenje terasa, pa je je ugostiteljima koji su iskoristili tu mogućnost itekako izašao u susret jer je proširenje bilo bez naplate.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kontaktirao nas je ugostitelj Željko Godač, vlasnik tri kafića, od kojih su dva u strogom centru Karlovcu. Kako nam kaže, smatra da bi proširene terase trebale ostati, ali da se i naplate po pravičnoj cijeni.

- Zamolio sam još lani u studenom da se donese rješenje, odluka, šta god i to u obostranom interesu. Da nam Grad dozvoli povećanje terasa kao što je bilo dvije godine za vrijeme korone.  Sličan model je zadržalo dosta gradova u Hrvatskoj. Izašli su nam tada u susret i nije se dodatno naplaćivalo no sada bi naravno bile omogućene uz naplatu. Mi bi dobili mogućnost rada na većoj površini, Grad bi imao veću dobit, a građani mjesto gdje mogu uživati na otvorenom, kaže nam Godač.

Dodaje da ne razumije gradske procedure. Kad je bila korona mogla je ići samo gradska odluka, a sad mora na Gradsko vijeće? Pa ako mi mora, kaže nam, zašto se to ne odradi i ne riješi. 

- Zasto Grad ne uprihodi novce i kroz naplatu cijene terase i kroz 2 posto poreza na potrošnju koja ide direktno Gradu? Kome nije u interesu da poveća gradske prihode? A interes bi bio i za Grad i državu kroz PDV i za ugostitelje, pa i za goste, ali i za izgled i ponudu, pita se ovaj ugostitelj. 

Za KAportal još dodaje da se sad radi o "pametovanima" na koji način to dozvoliti, hoće li se omogućiti privremeno uz ljetni period, da li godišnje ili na pet godina... Isto tako tko je nadležan, gradonačelnik, Gradsko vijeće, neko povjerenstvo.

- Kakvo iscrpljivanje. Kako kad je bila korona nije bilo takvih proceduralnih zavrzlama? Moj prijedlog je bio u interesu svih, ali nažalost ovo pokazuje da kod nas sve mora biti komplicirano ili nemoguće, dodaje poznati ugostitelj. 

Izdvojeno


Reci što misliš!