VIJESTI / KARLOVAC

ŽUPANIJSKI SUD

Bivša ravnateljica Gradske knjižnice I.G.Kovačić osuđena na 10 mjeseci zatvora - nezakonito povećala plaće djelatnicama, kazna preinačena u rad za opće dobro

Bivša ravnateljica Gradske knjižnice I.G.Kovačić osuđena na 10 mjeseci zatvora - nezakonito povećala plaće djelatnicama, kazna preinačena u rad za opće dobro
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Sud je naložio da djelatnice vrate taj novac, a iznosi su od 27 do 53 tisuće kuna plus zakonske kamate. Kako je jedna od djelatnica pokojna, naloženo je to njezinim nasljednicima.

Bivša ravnateljica karlovačke Gradske knjižice "Ivan Goran Kovačić" Frida Bišćan, osuđena je nepravomoćno na 10 mjeseci zatvora zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Ovako je presudio Županijski sud u Karlovcu, a nakon provedenog postupka u slučaju nezakonitih isplata plaća djelatnicama Knjižnice u periodu od 2012. do 2014. godine. 

Sudsko vijeće kojim je predsjedavao sudac Ivan Klapšić izreklo joj je zatvorsku kaznu, a koja joj je zamijenjena s radom za opće dobro, tako da se tako da se jedan dan zatvora zamjenjuje s dva sata rada.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kao ravnateljica je, navodi sud u presudi, "u nakani pribavljanja nepripadne materijalne dobiti za druge, iako za to nije bila ovlaštena 11. travnja 2012. uvećala koeficijente za obračun plaća određene Kolektivnim ugovorom za četiri zaposlenice, po kojim koeficijentima im je plaća isplaćivana do 31. prosinca 2014. 

Radi se Kolektivnom ugovoru koji zajedno imaju Muzeji grada Karlovca, Zorin dom i Gradska knjižnica.

Nezakoniti koeficijenti zaračunati su za blagajnicu - administratoricu, knjigovežu, čistačicu i bibliotekarku a ukupna je nepripadajuća imovinska dobit 133.147,90. Za toliko je oštećena Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić. Sud je naložio da djelatnice vrate taj novac, a iznosi su od 27 do 53 tisuće kuna plus zakonske kamate, a kako je jedna od djelatnica pokojna, naloženo je to njezinim nasljednicima. 

Optužena Frida Bišćan je u svojoj obrani opravdavala razloge donošenja odluke o povećanju koeficijenata, pa je tako istaknula da je 2007. knjižnica bila dograđena za dodatnih 2.000 kvadrata i da se sukladno tome povećao obim poslova što je zahtijevalo nove djelatnike. Rekla da je Gradu postavila zahtjeve za tom potrebom ali nisu prihvaćeni. 

- Stoga je odlučila koristiti unutarnje resurse i povećati postojećim djelatnicima obim poslova o čemu je donijela službenu odluku kojom je shodno tom povećanju obima poslova tim djelatnicama i povećala plaću stoji u obrazloženju presude. 

Smatra da je Gradsko vijeće bilo upoznato s njezinim odlukama jer je prihvaćalo financijska izvješća te napominje da usprkos povećanjima plaća nije niti jedne godine probijen budžet Gradske knjižnice. Nadalje navodi da je o povećanju koeficijenta prethodno upoznala upravno vijeće i Grad Karlovac kao osnivača koji se tome nisu protivili. U postupku su ispitani i tadašnji članovi Upravnog vijeća, Danijel Trupković i Amirudin Talakić no i tadašnje pročelnice Marija Jelkovac Lidija Malović, Andreja Navijalić i Željko Pakšec. 

U vrijeme dok je Frida Bišćan bila ravnateljica Gradske knjižnice dogodila se i jedna dotad nezapamćena afera pronevjere novca javne ustanove u režiji tadašnje knjigovotkinje.  

 

 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!