VIJESTI / KARLOVAC

GRADSKI VIJEĆNIK

Birač o gradskoj "matematici" sa skelama: Svi sretni i zadovoljni jer se na uštrb građana zarađuje, a imovina propada

Birač o gradskoj
foto KAportal/Nikola Badovinac

Daj novce tvrtki A da kupi skele - izaberi tvrtku A zato što ima skele na raspolaganju - tvrtka A iznajmi skele za sedam (7) puta veći iznos Gradu - svi sretni i zadovoljni jer se na statusu quo zarađuje novac, iako imovina propada, rekao je.

Nakon što je jutros građanski aktivist Nikola Badovinac sa svojom poznatom dozom sarkazma pozvao gradonačelnika da Ulicu Ljudevita Gaja barem do 2030. imenuje Ulicom skela (više pročitajte ovdje), oglasio se i gradski vijećnik Nove ljevice Dimitrije Birač.

Osvrnuo se na Badovinčev medijski istup te rekao da su skele u prije mosta na Baniji samo "najpoznatije", ali ne i jedine. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Birač se pita hoće li i može li Grad riješiti ovaj problem te što učiniti da sami vlasnici saniraju štetu i/ili plate skele? 

- Ova pitanja bila bi važna za neku drugu vlast. Međutim, trenutna vlast ima jednostavnu ekonomsku (klijentelističku?) logiku. Ona je sljedeća: U listopadu 2018. Grad daje tvrtki "Izgradnja Marinković d.o.o." potporu u iznosu 26.800 kuna. Ovoj tvrtki to je "pomoglo da nabavimo jedan dio opreme. Uložili smo taj novac u skele i u oplate. To je bio jako dobar program i hvalevrijedno, jer nama poduzetnicima omogućavaju da lakše dođemo do nekih materijala i opreme koji su nam potrebni da možemo konkurirati na tržištu", kaže Birač.

- Nakon određenog vremena ista tvrtka biva odabrana "direktnim kontaktom s više potencijalnih izvođača i odabirom onih (!) tvrtki koje su u datom trenutku imale skele na raspolaganju i mogućnost odmah izvršiti radove..." (citat dokumenta iz Grada). Pogađate, tvrtka koja je odmah imala "skele na raspolaganju" jest "Izgradnja Marinković" i to za ulice Lj. Gaja 1, 3 i 20, P. Preradovića 2, D. Jarnević 1, Banija 19 i 22, I. Banjavčića 26, M. J. Šporera 12a, F. Prešerna 7 – panel , Lj. Gaja 17 - panel - u iznosu 131.187,50 kuna, dodaje gradski vijećnik uz zaključak.

- Riječju, logika Grada je: daj novce tvrtki A da kupi skele - izaberi tvrtku A zato što ima skele na raspolaganju - tvrtka A iznajmi skele za sedam (7) puta veći iznos Gradu - svi sretni i zadovoljni jer se na statusu quo zarađuje novac, iako imovina propada, rekao je. 

Izdvojeno


Reci što misliš!