VIJESTI / KARLOVAC

NE OČEKUJE PROBLEME

Čuvarica gradske blagajne Lidija Malović: Gradska uprava, tvrtke i ustanove spremaju se na uvođenje eura, uskoro iskazivanje dvojnih cijena, neće biti zaokruživanja

Čuvarica gradske blagajne Lidija Malović: Gradska uprava, tvrtke i ustanove spremaju se na uvođenje eura, uskoro iskazivanje dvojnih cijena, neće biti zaokruživanja

- Sve će tvrtke i ustanove iskazati svoje cjenike u kunama i u eurima, zbog dvovalutnog prikaza neće se nigdje u gradskom sustavu mijenjati cijene. Cijene vrtića, produženog boravka i prehrane će ostati iste kao i do sada, kao i cijene ulaznice u kazalištu, muzeju i Aquatici i gradskoj knjižnici.

- Grad Karlovac, gradske tvrtke i ustanove su još u svibnju počeli s pripremom za uvođenje eura iako još nije bio ni donesen Zakon o uvođenju eura kao službene valute u RH. Sačinile su plan uvođenja eura u čemu se planira svaka stavka i aktivnost koja je bitna i podložna promjeni. Naše informatičke kuće koje prate Grad, tvrtke i ustanove su se još od početka godine počele se pripremat da se omogući da financijske službe imaju podlogu za poslovne dokumente i financijske knjige, rekla je na današnjoj tiskovnoj konferenciji gradska pročelnica za financije Lidija Malović. 

Sukladno tečaju koji je fiksiran, doda je, od početka rujna će svim korisnicima proračuna i potrošačima računi biti iskazani u kunama i eurima. Računi škola, dječjih vrtića, ustanova kulture, Inkasatora, Vodovoda, Čistoće, Gradske toplane i hostela u Selcu. Na računima neće svaka stavka biti zasebno iskazana, nego će u eurima biti iskazana samo konačna svota, kao i fiksni tečaj. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Sve će tvrtke i ustanove iskazati svoje cjenike u kunama i u eurima, zbog dvovalutnog prikaza neće se nigdje u gradskom sustavu mijenjati cijene. Cijene vrtića, produženog boravka i prehrane će ostati iste kao i do sada, kao i cijene ulaznice u kazalištu, muzeju i Aquatici i gradskoj knjižnici. Cijene se neće zaokruživati to je zabranjeno, bit će u cent, kazala je Malović.

Tako se neće mijenjati cijene komunalnih usluga koje se naplaćuju putem Inkasatora. Do kraja godine je jedina valuta plaćanja kuna, od 1. siječnja je euro no postoji razdoblje od dva tjedna, do 14. siječnja gdje će funkcionirati paralelno i kuna i euro. Moći će se plaćati s kunama ali će biti izvraćeni euri. 

- U bezgotovinskom platnom prometu od 1. siječnja funkcionira isključivo euro. Jedan račun, npr. od vrtića za smještaj djece za prosinac, bit će izražen u kunama i eurima ali će morati internet bankarstvom platiti u eurima.  Ako bude bilo promjena cijena to neće biti zbog eura nego zbog poremećaja tržišta i poskupljenja i vjerujem da neće biti s uvođenjem eura nikakvih problema, uvjerena je Malović, kao i da će ovaj proces proći bez ikakvih problema po funkcioniranje gradske uprave. 

Izdvojeno


Reci što misliš!