VIJESTI / KARLOVAC

OBNOVA BAŠTINE

Skoro 200 milijuna kuna stiglo je u Karlovačku županiju za strukturnu obnovu oštećenja u potresu - ministrica kulture danas obišla Zvijezdu

Skoro 200 milijuna kuna stiglo je u Karlovačku županiju za strukturnu obnovu oštećenja u potresu - ministrica kulture danas obišla Zvijezdu

U društvu županice Martine Furdek-Hajdin i gradonačelnika Damira Mandića obišla je centar grada te javne zgrade u procesu obnove - Edison, zgradu Kamoda, budući Regionalni centar kompetencija te Crkvu Presvetog Trojstva u Karlovcu.


- Rekapitulirali smo ono što je napravljeno dosad na provođenju hitnijih mjera nakon oba potresa, te što smo nacionalnim sredstvima osigurali provođenje tih mjera. Na projekte koji će se financirati iz Fonda solidarnosti ide nešto malo manje od 200 milijuna kuna za karlovačko područje, za konstrukcijsku obnovu jer je velik broj zgrada stradao i na ovom području, kazala je ministrica Nina Obuljen Koržinek danas u Karlovcu.

U društvu županice Martine Furdek-Hajdin i gradonačelnika Damira Mandića obišla je centar grada te javne zgrade u procesu obnove - Edison, zgradu Kamoda, budući Regionalni centar kompetencija te Crkvu Presvetog Trojstva u Karlovcu. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Ne bavimo se samo krizom nego i vizijama za budućnost, od županice, gradonačelnika i pročelnice Konzervatorskog odjela vidjeli smo prezentaciju ambicioznog projekta Dodir civilizacija za revitalizaciju niza starih gradova, koji bi trebali osigurati nastavak razvoja ove županije koja se zadnjih godina lijepo razvija, rekla je ministrica. Dodaje da će Ministarstvo u skladu s mogućnostima i izvorima financiranja pratiti taj projekt, te da će biti zadovoljstvo gledati kako će se jedan po jedan biser kulturne baštine stavljati u funkciju, a one koji jesu u funkciji unaprjeđivati i prilagođavati današnjem radu i poslovanju. 

Ministrica je zaključila da su u segmentu obnove kulturne baštine zadovoljni, no proces izrade projekata je u tome nešto dulji nego kod drugih objekata. Kako kaže, konzervatorski odjeli su bili dobro pripremljeni pa će većina  dokumentacije biti izrađena do kraja kolovoza ili rujna. Pohvalila je što se Karlovačka županija aktivno uključila da pomogne u pripremi dokumentacije.

- Vjerujem da ćemo u punini iskoristiti sredstva, rizici su rast cijena i nesigurnost u rokovima nabavke materijala, no to su rizici koje ugrađujemo u projekcije i vjerujem da ćemo u punom iznosu krajem sljedećeg lipnja to iskoristiti. To je konstrukcijska obnova, a onda slijedi i ona cjelovita. Objekti će biti jači, otporniji na potrese, to je podignuta razina i za zgrade koje se obnavljaju. U tu svrhu sam formirala međunarodno savjetodavno povjerenstvo s ljudima koji imaju i veliko iskustvo u protupotresnoj obnovi, kazala je Obuljen Koržinek. 

Dodala je i da nisu uvijek novi pristupi i materijali baš najsretniji za kulturnu baštinu, te kaže da se svakom projektu na način da se konzultiraju stručnjaci s iskustvom, kad se već ulažu tako velika sredstva. 

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić je rekao da su ministricu upoznali s aktivnostima o projektima koje provode. Postoje opasnosti i poteškoće vezani za izbor izvođača, kaže Mandić, u smislu da ga nemamo ili je problem probijanje cijena.

- Ali to je tako, što se tiče Grada radimo najbrže što možemo i nadamo se najboljem. Bili smo kod Edisona, radovi napreduju dobro, upoznali smo ministricu s planom obnove komunalne infrastrukture Zvijezde, rekao je Mandić. 

FOTO GALERIJA

Županica Martina Furdek-Hajdin se zahvalila Minstarstvu kulture za sve što čine, posebno oko obnove od potresa.

- U ovom trenutku smo fokusirani na sve izvore obnove iz Fonda solidarsnosti, rokovi su kratki i to je veliki izazov i pred vlasnicima i izvođačima. Županija nije zaboravila na fizičke i pravne osobei tu ćemo se usmjeriti na potporu Ministarstva graditeljstva, rekla je županica. 

Dodaje da je Karlovačka župankija bila podrška crkvama da se kandidiraju i ostvare pravo na financiranje, to su Sveto Trojstvo, Kašt, Kunić, Lipnik, Reštovo i Kamanje. 

- Vjerujem da će ta sredstva doći, no razgovarali smo i o razvojnim projektima, od obnove kulturne baštine ali i u svrhu gospodarstva, turizma i poljoprivrede. Tako revitalizirana baština osim prirodnih ljepota može biti razlog dolaska u našu županiju. To je zahtjevno kako financijski i strukovno, ali to je put kojim smo krenuli i vjerujem da će u gradovima Ogulinu, Ozlju i Karlovcu to donositi gospodarski deficit, kao i što su obnova Slunja i Drežnik Grada da turisti tamo mogu doći, kazala je još županica. 

Izdvojeno


Reci što misliš!