VIJESTI / KARLOVAC

TOPLINSKI VAL

Stiže nam toplinski val koji je zahvatio veći dio Europe: Temperature će ići iznad 40 stupnjeva, Karlovčani mogu očekivati toplinske rekorde

Stiže nam toplinski val koji je zahvatio veći dio Europe: Temperature će ići iznad 40 stupnjeva, Karlovčani mogu očekivati toplinske rekorde

Živa u termometru će se lokalno penjati i do 40 stupnjeva. Kotline će biti najtoplije, a najviše temperature se očekuju na području Karlovca, Knina te u Slavoniji.

Diljem Sredozemlja tisuće vatrogasaca bore se sa šumskim požarima. Dvije osobe poginule su na sjeverozapadu Španjolske. Tisuće ljudi su evakuirane.

Društvenim mrežama širi se snimka putnika u vlaku koji je okružen vatrom. U susjednom Portugalu stariji bračni par pronađen je mrtav u izgorjelom automobilu. Toplinski val zahvatio je Nizozemsku s temperaturama blizu 40 stupnjeva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Neke trgovine ukinule su dostave namirnica na kućnu adresu. Britanija je zabilježila temperaturni rekord od 40 stupnjeva i proglasila izvanredno stanje. Vrućina topi asfalt u zračnim lukama i na autocestama, a London bilježi povećan broj požara.

"Stojim u redu za kupalište sat vremena. Očajna sam. Svima nam teče znoj niz leđa i prilično je veliki red. Strašno je vruće", kazala je Robyn Munro iz Londona.

Toplinski val stigao je i u Hrvatsku. Gdje i kako se to povezuje s klimatskim promjenama, analizirala je meteorologinja Damjana Čurkov Majaroš.

Stigao je na dio sjevernog Jadrana i Knina, gdje je danas bilo oko 35 stupnjeva. Već sada je jasno da će ovo biti jedan od najsnažnijih toplinskih valova na području starog kontinenta. Ono što možda najviše zabrinjava je stanje na sjeveru. Iza Britanaca je najtoplija noć u povijesti mjerenja, ali i najtopliji dan jer je danas tu prvi put izmjereno više od 40 stupnjeva.

Dakle, ovaj toplinski val je već zahvatio dijelove naše zemlje, a prema vikendu će temperatura još rasti, uz prestanak bure grijat će se i more. Upravo se za vikend, točnije u subotu očekuje vrhunac vrućina.

Živa u termometru će se lokalno penjati i do 40 stupnjeva. Kotline će biti najtoplije, a najviše temperature se očekuju na području Karlovca, Knina te u Slavoniji. I noći će biti neugodne, osobito na Jadranu gdje je već sada noću oko 25 stupnjeva, a za vikend je moguće da ponegdje neće pasti ni ispod vrućih 30.

Sve ovo izravna je posljedica klimatskih promjena - toplinski valovi postaju sve snažniji, ali ono što je još opasnije i sve dugotrajniji.

Uz njih je povezana i pojava razornih požara. Kišnice je sve manje, oborina poprima lokalan, pljuskovit karakter. Česte su bujične i urbane poplave, a ta vrsta oborine nije dovoljna da se prekine suša pa će, ako se ovako nastavi, u budućnosti redukcija vode biti još češća.

Izdvojeno


Reci što misliš!