VIJESTI / KARLOVAC

CIJENA NIJE RASLA

Građani zabrinuti zbog privremenih obustava prodaje ogrjevnog drveta! Upravitelj HŠ Svetić: Neviđena je potražnja no nitko neće ostati bez svog ogrjeva

Građani zabrinuti zbog privremenih obustava prodaje ogrjevnog drveta! Upravitelj HŠ Svetić: Neviđena je potražnja no nitko neće ostati bez svog ogrjeva
Pixabay.com/KAportal

- Molio bih za strpljenje, a građane da ne biraju bukvu ili hrast već neka uzmu ono što je ponuđeno. Ovakva navala nikad nije bila, kaže Svetić.


Zbog divljanja cijena energenata uzrokovanog ratom u Ukrajini sveopćom inflacijom, puno je veća potražnja i za klasičnim ogrjevom, odnosno ogrjevnim drvima. 

Brojni građani zabrinuti su jer su Hrvatske šume morale ograničiti prodaju te se na području Uprave šuma Karlovac maloprodaja odvija na samo 6 od ukupno 14. Odmah su se među građanima pojavile i sumnje da se ovime pogoduje velikim kupcima, no kako stvari stoje, to baš i nije tako.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Voditelj Uprave šuma Podružnica Karlovac Marin Svetić pojasnio je za KAportal da je trenutno potražnja za ogrjevnim drvima veća nego ikad, a kako nam kaže, već sada je u odnosu na prošlu godinu i zadnjih pet u prosjeku veća za 40 posto.

- Potražnja je velika i sve je to posljedica krize i stanja u Ukrajini. Stoga smo morali ograničiti prodaju, ali ne samo za male kupce, mi ih zovemo žitelji, nego i za drvoprerađivače s kojima imamo potpisane ugovore. Kad su se ugovori potpisivali nitko nije računao da će doći ovakva kriza, pojašnjava nam Svetić.

- Na nama je sad da balansiramo između ugovornih kupaca, poduzetnika i žitelja. Sad imamo privremene obustave za kupnju bukve i graba, ali samo za prodaju na pomoćnim stovarištima, odnosno uz šumsku cestu, rekao je Svetić. Dodaje da svi drugi pariteti nemaju obustavu, nego na šest od 14 šumarija prodaja ide normalno. Ovo su, kaže, morali učiniti da naprave balans iako je vidljivo da neće moći svoje obveze u potpunosti isporučiti i prema velikim kupcima. 

- Molio bih za strpljenje, a građane da ne biraju bukvu ili hrast već neka uzmu ono što je ponuđeno. Ovakva navala nikad nije bila, no treba napomenuti da su što se tiče cjenika za domaćinstva na snazi i kompenzacijske mjere, dodaje voditelj. 

Naime, cjenik Hrvatskih šuma se nije mijenjao od 1. studenog 2021. godine, a svi žitelji mogu iskoristiti popust od pet posto na bukvu, grab i hrast. Zbog privremene obustave mnogi su se pobojali da slijedi novo poskupljenje, no Svetić nam kaže da je cijena kubika za bukvu i grab i dalje 254 kune bez PDV-a ako se drvo pokupi na šumskoj cesti uz vlastiti trošak prijevoza. Na to ide i pet posto dolje zbog kompenzacijskih mjera, tako da je ova cijena ipak još znatno niža nego kod preprodavača.

- Treba imati na umu da smo mi sa sječom i ograničeni Zakonom, sad se sijeku samo sanitarni sjekovi i prorjed što nije veliki intenzitet, no od 1. listopada do kraja godine možemo ići u kompletnu sječu. Uglavnom nitko neće ostati bez svog ogrjeva, samo molim za strpljenje i razumijevanje, ponovio je Svetić.

Izdvojeno


Reci što misliš!