VIJESTI / KARLOVAC

BAR SE KRENULO...

Grad Karlovac pun ko brod! Iz Fonda solidarnosti pristiglo 68 milijuna kuna za sanaciju javnih zgrada - za njihovu potpunu obnovu ipak trebat će puno više

Grad Karlovac pun ko brod! Iz Fonda solidarnosti pristiglo 68 milijuna kuna za sanaciju javnih zgrada - za njihovu potpunu obnovu ipak trebat će puno više

Riječ je o zgradama javne namjene koje su nakon potresa 29. prosinca 2020. godine pregledane od strane konzervatora i građevinskih stručnjaka te su nakon brzog pregleda proglašene privremeno neuporabljivima ili neuporabljivima

Nikad više novaca Hrvatska nije imala na raspolaganju kao u sljedeće dvije tri godine. Preklapaju nam se dvije financijske perspektive, ona od 2014 do 2020, te nova od 2021 do 2027, tu je i Mehanizam za oporavak i otpornost, a zbog potresa i Fond solidarnosti. 

Upravo ovaj zadnji izvor europskog financiranja "visio" je neko vrijeme u zraku, s obzirom da su se sredstva trebala aplicirati do lipnja ove godine, to je ipak za naše prilike bio prekratak rok. No, išlo nam se na ruku, te nam je produžen rok za sljedećih godinu dana. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Po prijavi na ovaj natječaj početkom godine, dio sredstva osigurao je i Grad Karlovac, i to za sanaciju zgrade Gradske uprave na adresi Trg bana J. Jelačića 7 iznos od 5.433.750 kuna, za zgradu na adresi Gornja Gaza 3 (rodna kuća Stjepana Mihalića) 2.387.500 kuna, za Hrvatski dom 33.118.750 kuna, za Kamod 16.461.500 kuna, za zgradu Gradskog muzeja 10.896.146,25 kuna. 

Riječ je o zgradama javne namjene koje su nakon potresa 29. prosinca 2020. godine pregledane od strane konzervatora i građevinskih stručnjaka te su nakon brzog pregleda proglašene privremeno neuporabljivima ili neuporabljivima. 

Iz gradske uprave pojašnjavaju kako je Ministarstvo Kulture i medija, Uprava za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorski odjel u Karlovcu temeljem valorizacije predmetnih građevina, stanja građevina nakon potresa te zakonskih obveza, a kako bi se osiguralo očuvanje izvornih arhitektonskih vrijednosti te spriječilo daljnje propadanje i omogućilo korištenje donijelo je rješenja, kojim je Grad Karlovac dužan po primitku tih rješenja zbog ugroženosti kulturnih dobara započeti provedbu mjera zaštite istih.

Odobrena sredstva isključivo se mogu iskoristiti za izradu projektne dokumentacije i provedbu mjera zaštite navedenih zgrada, pa je s obzirom na njihovo stanje i prije potresa, dug put do njihova potpuna stavljanja u funkciju. 

Izdvojeno


Reci što misliš!