VIJESTI / KARLOVAC

IMOVINSKE KARTICE

Od traktora i Range Rovera do stana u Zagrebu i vikendice na moru! Zavirili smo u imovinske kartice direktora gradskih tvrtki, većini je zajedničko jedno - HDZ!

Od traktora i Range Rovera do stana u Zagrebu i vikendice na moru! Zavirili smo u imovinske kartice direktora gradskih tvrtki, većini je zajedničko jedno - HDZ!

Od devet direktora ovih gradskih tvrtki, javnosti je dostupna imovinska kartica njih osam. Još uvijek nije objavljena imovinska kartica direktora Gradske toplane Hrvoja Klobučara.

Prošlogodišnjim izmjenama Zakona o sprečavanju sukoba interesa, pod lepezu nadzora Povjerenstva našli su se i direktori i ravnatelji općinskih, gradskih i županijskih tvrtki i ustanova. Za mnoge je to bio "bolan" ulazak u svijet dužnosnika jer su se samim time morali odreći obnašanja drugih dužnosti, stečenih po stranačkoj liniji, a koji ih stavljaju u poziciju sukoba interesa. Primjerice, ravnatelji domova zdravlja više ne mogu obavljati i funkciju člana Gradskog ili Općinskog vijeća. 

Grad Karlovac u svom portfelju ima devet gradskih tvrtki, Vodovod i kanalizacija, Mladost, Zelenilo, Čistoća, Gradska toplana, Inkasator, Hrvatski radio Karlovac, Hostel Karlovac, Geotermika. Od devet direktora ovih gradskih tvrtki, javnosti je dostupna imovinska kartica njih osam, a još uvijek nije objavljena ona direktora Gradske toplane Hrvoja Klobučara. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svi su visokoobrazovani, od ekonomista, inženjera strojastva i agronomije do pravnika. Jedan je poziciju pročelnika ureda župana zamijenio s direktorskom u gradskoj tvrtki, to je Ivan Uđbinac, dok je Tomislav Vukelić na mjesto direktora Zelenila došao s rukovoditeljske pozicije u privatnom sektoru. Neki su, mogli bismo reći, napredovali u samoj tvrtki, primjerice Vlatko Ivka s pozicije referenta prodaje do direktora u Čistoći, ili kako je on sam sebe predstavio na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća - managera Čistoće. 

I dok je većina njih navela koje su poslove radili dvije godine prije stupanja na dužnost, što ih imovinska kartica i traži, to nije slučaj kod nove generacije direktora, točnije direktorica. Pa je ta rubrika ostala nepopunjena u slučaju direktorice HRK Vande Baste, ViK-a Katarine Malenice i Inkasatora Andreje Barbarić. 

Nesporno, iza svih njih stoji politika. I to ne samo zbog činjenice jer ih na poziciju direktora izabire predstavničko tijelo i tijela trgovačkih društva, koja su popunjena stranačkim kvotama, već su i sami aktivni članovi političkih stranaka.

Od osam objavljenih imovinskih kartica, petero ih je navelo da su članovi HDZ (Vanda Basta, Katarina Malenica, Andreja Barberić, Ivan Uđbinac, Tomislav Vukelić), HDZ-ovog koalicijskog partnera Domovinski pokret predstavlja Vlatko Ivka koji je i bivši HDZ-ovac, dok su Vlatko Kovačić iz Geotermike i Dario Smojver iz Hostela Selce  naveli da nisu članovi stranke, no bliski su s vladajućima. Inače, Kovačić je jedini koji dužnost direktora obavlja volonterski, s mjesečnom naknadom od 2.150 kuna, no zaposlenik je gradske uprave. 

U nastavku donosimo detaljniji pregled objavljenih imovinskih kartica čelnika gradskih tvrtki.

Andreja Barberić, direktorica Inkasatora, magistra diplomacije i međunarodnih odnosa, mjesečni neto prihod od dužnosti 11.724 kuna. Kreditno je zadužena u dvije banke, u ukupnom iznosu duga od 27 tisuća eura, s mjesečnom rato od 246,04 i 160,92 eura. Darovnim je ugovor stekla imanje na području općine Ribnik, vlasnica je automobila marke Citroen koji je stekla zaduženjem kod banke. Nositeljica je OPG-a, koji operativno još ne djeluje niti ne ostvaruje prihod niti rashod. Evidentirala je štednju od osiguranja u trenutnom ukupnom iznosu od 2.779 eura. Članica je udruge za odnose s javnošću. 

Vanda Basta, magistra novinarstva, direktorica Hrvatskog radija Karlovac, mjesečni neto prihod od dužnosti 8.013,90 kuna. Evidentirala je stan u Karlovcu u vlasništvu bračnog druga kupljen zaduženjem od banke, a osobni automobil Volvo c30, 2011. godište u vlasništvu bračnog druga stečen je od dara roditelja. Prijavila je i štednju bračnog druga u iznosu od 94.057 kuna. 

Katarina Malenica, magistra ekonomije, direktorica Vodovoda i kanalizacije Karlovac, mjesečni neto prihod od obavljanja dužnosti iznosi joj 12.370,92 kuna. Evidentirala je potraživanje u obliku pozajmice bračnog druga u iznosu od 69 tisuća kuna. Vlasnica je kuće s okućnicom u Karlovcu stečenom kreditnim zaduženjem. Posjeduje osobno automobil Škoda octavia combi 2015 godište. Ima štednju na osobno ime i ime bračnog druga u ukupnom iznosu od 100 tisuća kuna. Posjeduje 57 dionica INGRE d.d. nominalne pojedinačne vrijednosti 12,70 kuna i šest dionica instituta IGH pojedinačne vrijednosti 86,50 kuna. 

Ivan Uđbinac, direktor gradske tvrtke Mladost, stručni specijalist poslovnog upravljanja, mjesečni prihod od obavljanja dužnosti direktora iznosi 12.130,41 kuna, od edukacija na godišnjoj razini ostvaruje prihod od 18.820 kuna, a od imovine i imovinskih prava 7.381 kuna, 800 kuna od naknada za rad povjerenstva i odbora Županijske skupštine i 78 kuna od kapitala. Uđbinac je evidentirao obveze prema gradu Karlovcu nastale 1995. godine, riječ je o obročnoj otplati po ugovoru u trajanju od 30 godina, u iznosu od 300 kuna mjesečno.

Na osobno ime i ime bračnog druga ima ugovorenu policu osiguranja na 360 mjeseci u iznosu od 32,50 eura pojedinačno. Evidentirao je i potraživanje bračnog druga jednokratno u iznosu od 840.459, 53 kuna. Posjeduje kuću na Viru, dva stana u Karlovcu, kuću s okućnicom u Šišljaviću. Prijavio je dva automobila, dvije opel astre jednu iz 2007. godine druga iz 2017. Evidentirao je osobnu štednju i štednju bračnog drugog u ukupnom iznosu od 111.408 kuna i 54.308,57 eura te u iznosu od 64.631,50 na račun djeteta. 

Vlatko Ivka, direktor gradske tvrtke Čistoća, diplomirani inženjer agronomije, neto prihod od obavljanja dužnosti iznosi 13.386,97 kuna. Od imovine i imovinskih prava na godišnjoj razini ostvaruje prihod od 23.500 kuna. Suvlasnik je kuće u Karlovcu, vlasnik je vikendice u Krašiću, stana u Zagrebu i poslovnog prostora u Karlovcu. Prijavio je štednju u iznosu od 14.733,29 eura. Posjeduje automobil Suzuki SX4 S-Cross kupljen kreditom, traktor IMT 539 1982. godište, koji je stekao nasljeđem, te motocikl Piaggio LML 1989. godište koji je dobio na poklon. 

Tomislav Vukelić, direktor Zelenila, VŠS inženjer strojarstva, neto iznos od dužnosti iznosi 13.132 kuna, prijavio je godišnji poticaj od APPRRR u iznosu od 23.867 kuna, vlasnik je kuće u Karlovcu vrijednosti većoj od pola milijuna kuna stečenom darovnim ugovorom i kuće u Skakavcu stečenom nasljedstvom bračnog druga, prijavio je osobni automobil Golf VII i motocikl Piaggio NRG 50 kupnjom od kapitala. Osobna štednja iznosi mu 10 tisuća eura. Kreditno je zadužen u Karlovačkoj banki u iznosu duga od 150 tisuća kuna s mjesečnom ratom od 2.219 kuna i Agram banci 40 tisuća eura s mjesečnom ratom od 355,09 eura. 

Dario Smojver, profesor fizičke kulture, direktor Hostela Karlovac u Selcu, neto prihod od obavljanja dužnosti iznosi 10.689 kuna, posjeduje kuću s okućnicom u Selcu, stan u Zagrebu u vlasništvu bračnog druga stečen nasljedstvom. Prijavio je jet ski, quad, motocikl Peugeot Spedfighter 2, plutajući ponton, osobni automobil BMW X3 iz 2004. godine i Range Rover Evoque iz 2019. godine u vlasništvu bračnog druga vrijednosti 451.680 kuna ostvaren kupnjom iz primitaka od nesamostalnog rada.

Evidentirao je osobnu štednju i štednju bračnog druga u ukupnom iznosu od 88 tisuća eura i 515.840 kuna, i to od primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada. Prijavio je i prihod od osiguranja, i to jednokratno u iznosu od 25.860 i 25.000 kuna, te u policu osiguranja koja je kombinacija životnog i mirovinskog osiguranja s dospijećem naplate 2026. godine u iznosu od 580 tisuća kuna. 

Vlatko Kovačić, direktor Geotermike, magistar prava, dužnost obavlja volonterski s naknadom od 2.150 kuna, tijekom obnašanja dužnosti obavlja posao višeg savjetnika u Gradu Karlovcu s plaćom u neto iznosu od 9.100 kuna, posjeduje vikendicu u Karlovcu, kuću s okućnicom u Maloj Jelsi, stan u Karlovcu, automobil VW Polo stečen nasljedstvom i VW up kupljen od primitaka ostvaren od nesmostalnog rada, motocikl Honda africa 2016. godište, motocikl Yamaha 2008., brod Pasara M-Sport 2008. godište u vrijednosti 30 tisuća kuna stečen nasljedstvom.

Izdvojeno


Reci što misliš!