VIJESTI / KARLOVAC

PRIJAVIO BADOVINAC

Velika pljuska Karlovačkom tjedniku ali i Gradu Karlovcu! Vijeće časti Hrvatskog novinarskog društva zaključilo da nije medij nego bilten lokalne vlasti!

Velika pljuska Karlovačkom tjedniku ali i Gradu Karlovcu! Vijeće časti Hrvatskog novinarskog društva zaključilo da nije medij nego bilten lokalne vlasti!

Badovinac je podsjetio da je tog datuma izašao broj Karlovačkog tjednika koji je uzeo kao primjer da je “to nešto” stranački pamflet HDZ-a grada Karlovca koji je plaćen javnim novcem.

Novinarsko vijeće časti Hrvatskog novinarskog društva donijelo je zaključak da Karlovački tjednik nije neovisni medij i ne funkcionira kao novine, nego je bilten lokalne samouprave i kao takav to bi trebao imati jasno naznačeno u impressumu. 

Veću pljusku jedina karlovačka tiskovina nije mogla dobiti, a sad je i službeno ono što karlovačka javnost već odavno zna. Da Karlovački tjednik kao i Radio Karlovac, izdanja tvrtke u vlasništvu Grada Karlovca funkcioniraju kao pamflet lokalnog HDZ-a.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Karlovački tjednik, odnosno njegovo "predizborno" izdanje od 13. svibnja prošle godine Vijeću časti HND-a je uz prijavu poslao politički aktivist Nikola Badovinac, a kako bi ukazao na besmislenost ovakve tiskovine koje ne služi građanima, nego je servis političkih moćnika. 

Badovinac je podsjetio da je "tog datuma izašao broj Karlovačkog tjednika koji je uzeo kao primjer da je “to nešto” stranački pamflet HDZ-a grada Karlovca koji je plaćen javnim novcem".

- 24. veljače 2022. Novinarsko vijeće časti imalo je sjednicu s temom Karlovačkog tjednika kao stranačkog pamfleta. 26. srpnja je valjda valjda poslan zaključak kojeg sam dobio tek 18. kolovoza. Ukratko - isplatilo se čekati, kaže Badovinac.

- U dobivenom zaključku piše da Karlovački tjednik ne funkcionira kao novine, nego kao bilten koji prati i izvještava o javnim i protokolarnim događanjima u karlovačkom kraju što posredno služi promociji lokalno vladajuće stranke. Evo drago mi je da je netko van Karlovca donio ovakav zaključak te da nisam “lud” što godinama tvrdim isto, kaže još ovaj politički aktivist.

Dokazana činjenica je, dodaje, da je Karlovački tjednik bilten lokalne samouprave, a ne novinski medij te je tako prekršio točke 21. i 24. Kodeksa časti hrvatskih novinara, gdje stoji da se “novinar ne smije baviti poslovima koji bi mogli ugroziti njegovu neovisnost i samostalnost prosuđivanja”, i da “ako se nađe u sukobu interesa mora ga otkriti javnosti” te "ne smije biti autorom oglasa i propagandnih priloga”.

Gradonačelniku Damiru Mandiću je poručio da i on snosi "ogromnu odgovornost jer dopustio da se ovakve neprofesionalne gluposti i dalje događaju kao nešto normalno".

- Sljedeći tko snosi ogromnu odgovornost je direktorica Vanda Basta, koja uz niz dokazanih nepravilnosti ima sada i zaključak Novinarskog vijeća časti HND-a da je Karlovački tjednik bilten lokalne samouprave, a ne novinski medij. Ta klasifikacija ima širi značaj jer se krši više odredbi Zakona o medijima, ali gradonačelniče prepuštam Vama da to u što kraćem roku popravite te da odgovorni konačno budu i kažnjeni. Znam da sebe nećete kazniti, a znam da nećete ni direktoricu unatoč velikom broju propusta jer izgleda da volite imati novine koje lijepo pišu o Vama. Što planirate poduzeti nakon ovakvog zaključka Novinarskog vijeća časti HND-a? Koji su Vaši potezi? Imate li uopće volje za nekim potezom ili je na plavom dvoru sve “lijepo i dobro”, pita Badovinac uz citat.

- "Zajednica može napredovati samo ako građani imaju pristup pouzdanim informacijama i mogu donositi informirane odluke". Citiranu rečenicu izgovorio je 3. svibnja 2021. karlovački gradonačelnik Damir Mandić, čestitajući medijskim djelatnicima Međunarodni dan slobode medija. Postoji li taj gradonačelnik Damir Mandić koji uistinu i misli ovako nešto? Ja ga ne vidim, kaže još Nikola Badovinac.

Izdvojeno


Reci što misliš!