VIJESTI / KARLOVAC

TISKOVNA KONFERENCIJA

Na koranskoj šetnici posječeno više stabala, građani zgroženi, Možemo! Karlovac: Rušenje stabala je zadnje u nizu onoga što HDZ-ov donator odradi kako poželi

Na koranskoj šetnici posječeno više stabala, građani zgroženi, Možemo! Karlovac: Rušenje stabala je zadnje u nizu onoga što HDZ-ov donator odradi kako poželi

- Svjedočimo grubosti i nimalo empatičnom ponašanju prema svima nama koji živimo ovdje i dijelimo ovaj prostor našeg grada, kaže gradski vijećnik.

Na jednoj od najljepših gradskih šetnica počela je sječa stabala, prvo je palo pet smreka ispred platoa budućeg hotela na Korani, a onda i nekoliko stabala uz parkiralište. 

Kako je pojasnio gradski vijećnik Možemo! Karlovac Dobriša Adamec, radi se o privatnoj parceli u vlasništvu tvrtke karlovačkog poduzetnika Nikole Hanžela. Je li rušenje stabala u funkciji gradnje hotela nije poznato jer ovaj investitor o svojim namjerama ne obavještava javnost pa su i ova stabla pala u tišini bez najave, ali na ogorčenje brojnih građana koji svakodnevno prolaze ovom šetnicom. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Građani su ogorčeni i ljuti i to s pravom. Na godišnjicu neželjenog zida smo dobili još jednu pljusku, srušena, srezana i brzinski uklonjena stabla koja su godinama pratila naše odlaske na Koranu, u šetnju ili na trčanje, kaže Adamec. 

Spomenuo je kao svjedočimo groznim klimatskim promjenama i kako se pametni gradovi i pametni vlasnici zemljišta i uprave gradova trude sačuvati svaku biljku i oplemeniti prostor sadnjom novih stabala za zaštitu svojih građana.

- Za razliku od toga u Karlovcu se ruši. Nijedno opravdanje, a bit će ih, ne može biti dovoljno dobro jer stotinu je mogućih rješenja koja bi sačuvala zelenilo, udahnula mu novu snagu, uklopila ga u izgradnju i istaknula njegovu ljepotu i godine. Ovaj nepotreban čin nema opravdanja, smatra Adamec.

- Svjedočimo grubosti i nimalo empatičnom ponašanju prema svima nama koji živimo ovdje i dijelimo ovaj prostor našeg grada. Kada bi gospodin Hanžel imao ikakvog osjećaja za grad, za zajednicu, za zelenilo i javni prostor, ne bi danas ovdje stajali. No tu smo jer želimo zaustaviti uništavanje javnog prostora. Ovo je privatna parcela, ali je oduvijek bila dio javnog prostora i komunikacije i pitanje je kako je u uopće i došla u privatno vlasništvo, rekao je još vijećnik Možemo! 

Kako je dodao, "ova srušena stabla i ovaj zid su dokaz kuda nas vodi potkupljiva HDZ-ova vlast koja je vođena interesima sponzora a ne interesima građana".

- Ovo nije izuzetak, stabla su zadnja u nizu onoga što veliki HDZ-ov donator odradi kako poželi. Rušenje Žitne kuće i izgradnja replike pod imenom rekonstrukcije, to je HDZ uveo i dalje razvija što vidimo u karlovačkoj Zvijezdi. Rušenje starog hotela do temelja i naknadno izvođenje građevinske dozvole za rekonstrukciju nečega što je već srušeno. Sve je počelo rušenjem močvarnog čempresa koji je davno bio uklopljen u terasu hotela jer se i 60-ih godina je postojala svijest o potrebama građana i zaštiti stabala što je danas potpuno izgubljeno, rekao je još Adamec.  

Vijećnik kaže da nije vidio projekt budućeg hotela no Možemo smatra da to nije ni bitno.

- Da se nisu izbjegavale procedure i da se raspisao javni poziv za projekt (arhitektonski natječaj koji je građanima obećavao bivši gradonačelnik Damir Jelić op.a), sve bi bilo riješeno javno transparentno uz komunikaciju s građanima. Ovako ne znamo ništa, možemo ga pitati i ako će htjeti može odgovoriti, kaže još Adamec.

Na novinarsko pitanje postoji li u ovome politička odgovornost kaže da se apsolutno radi o tome.

- Ovo je način rada koji je apsolutno neprihvatljiv, zaključuje vijećnik. 

Izdvojeno


Reci što misliš!